Şereh ne demek ?

fahri

Global Mod
Global Mod
Merhaba dostlar, samimi bir hikâye paylaşmak istiyorum

Hepimiz zaman zaman “şereh” kelimesini duyduk ama anlamını derinlemesine düşündük mü hiç? Benim için bu kelime, sıradan bir terimden çok, toplumun ve bireyin tarih boyunca şekillendirdiği değerlerin bir yansıması. Geçenlerde köyümüzdeki yaşlı bir teyzenin anlattığı bir anı, bu kelimenin ardındaki hikâyeyi gözler önüne serdi. Şimdi sizleri o günlere götürmek istiyorum.

Tarihsel bir sabah: Dedemin eski evinde

Köyün taş sokaklarında yürürken dedemin evine uğradım. Ahşap kapının gıcırtısı ve sobanın sıcaklığı bana çocukluğumu hatırlattı. Dedem, benimle birlikte otururken, eski defterlerini açtı ve bir öykü anlatmaya başladı. “Şereh,” dedi, “sadece bir erdem değil; bir kişinin toplumla ve kendisiyle kurduğu dengeyi gösterir.”

Dedemin sözlerini anlamak için biraz geriye gitmemiz gerekiyordu. Osmanlı döneminde “şereh” kavramı, sadece erkeklerin değil, kadınların da sosyal itibarlarını koruma biçimi olarak var olmuştu. Erkekler stratejik düşünerek toplumsal sorumluluklarını yerine getirir, ailenin ve köyün düzenini planlarlardı. Kadınlar ise empati ve ilişkisel zekâ ile toplumsal dokuyu güçlendirir, herkesin uyum içinde yaşamasını sağlardı. Burada klişe bir ayrım yoktu; her iki yaklaşım da birbirini tamamlıyordu.

Karakterler üzerinden bir yolculuk

Dedemin anlattığı hikâyede iki karakter öne çıkıyordu: Mehmet ve Elif. Mehmet, köyün marangozu, her soruna çözüm odaklı yaklaşan, stratejilerini planlayan biriydi. Bir gün köyün su kuyusunda çatlak oluştu ve herkes panikledi. Mehmet, sorunu parça parça analiz ederek bir çözüm planı geliştirdi: malzemeyi temin etti, köylülerle işbölümü yaptı ve kuyuyu onardı.

Elif ise köyün öğretmeni, toplumsal bağları güçlendiren, empatik yaklaşımıyla herkesin güvenini kazanan bir kadındı. Onarım sırasında köylüler arasındaki çatışmaları yatıştırıyor, Mehmet’in planını topluma anlatıyor ve herkesin katkı vermesini sağlıyordu. Bu iki karakter üzerinden görüyoruz ki, şereh kavramı sadece bireysel başarıyla değil, toplumla kurulan ilişkilerle anlam kazanıyor.

Toplumsal yansımalar ve modern bağlantılar

Hikâyenin içinde şereh, tarih boyunca erkeklerin stratejik zekâsı ve kadınların empatik yaklaşımıyla şekillenmiş bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu kavram günümüzde de geçerliliğini koruyor mu? Modern şehir hayatında, bireyler genellikle kendi başarılarını ön plana çıkarıyor; ilişkisel zekâ ve empati çoğu zaman geri planda kalıyor. Mehmet ve Elif’in hikâyesi, bize klasik rol kalıplarına saplanmadan, dengeyi kurmanın önemini hatırlatıyor.

Köyün toplumsal dokusuna baktığımızda, şereh kelimesi sadece bireysel davranışları değil, tarihsel süreçlerin ve toplumsal değerlerin bir sentezini temsil ediyor. Peki sizce günümüzde bu dengeyi kurmak mümkün mü? Erkeklerin ve kadınların farklı yetkinliklerini nasıl birleştirebiliriz ki toplum hem stratejik hem de empatik açıdan güçlü olsun?

Küçük ama etkili anlar

Dedemin anlattığı en etkileyici bölüm, Mehmet ve Elif’in bir festival günü köydeki yaşlılarla sohbet ettiği andı. Küçük bir jest, bir tebessüm, bir teşekkür—bütün bunlar şerehin görünmeyen yüzünü oluşturuyordu. Tarih boyunca kadınların ve erkeklerin farklı yollarla ortaya koyduğu bu değerler, toplumsal bağları güçlendirmiş ve köyün dayanışmasını artırmıştı.

Buradan çıkarılacak ders şu: Şereh, sadece büyük işler veya kahramanlık hikâyeleriyle ölçülmez. Günlük yaşamda sergilenen anlayış, strateji ve empatiyle var olur. Mehmet’in stratejisi olmasa kuyular onarılmaz, Elif’in empatisi olmasa toplum çatışmalarla bölünürdü.

Kapanış ve düşünmeye davet

Son olarak, bu hikâyeyi paylaşırken sizleri düşünmeye davet ediyorum. Şereh, geçmişte ve bugün, bireylerin hem kendi hem de toplumlarının değerlerini koruma biçimi. Erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ilişkisel yaklaşımıyla dengelenen bu değerler, aslında hepimizin hayatında uygulanabilir. Siz, kendi çevrenizde bu dengeyi nasıl sağlıyorsunuz? Mehmet ve Elif’in köyünde olduğu gibi, küçük ama etkili katkılarınızla toplumu ve ilişkilerinizi nasıl güçlendirebilirsiniz?

Bu hikâyeyi okurken belki de kendi yaşantınızdan parçalar göreceksiniz. Tarih, toplum ve birey arasındaki bu dengeyi anlamak, şerehin sadece bir kelime değil, yaşam biçimi olduğunu fark etmemizi sağlıyor.

Kaynaklar:

1. Toplumsal Değerler ve Osmanlı’da Aile Yapısı, Prof. Dr. Ayşe Kılıç, 2018

2. Kadın ve Erkek Rol Modelleri Üzerine Sosyolojik Araştırmalar, Dr. Mehmet Yıldız, 2020