Pakistan: Çin’e karşı temkinli olan Pakistan, Washington’daki demokrasi zirvesinden çekildi

KristoY

Global Mod
Global Mod


İSLAMABAD: Çin’in en yakın müttefiki Pakistan, Salı günü Washington’da başlayacak Demokrasi Zirvesi’ni atlamaya ve bunun yerine demokratik değerleri güçlendirmek için ABD ile ikili ilişkileri tercih etmeye karar verdi. Dışişleri ofisi burada dedi. Sanal zirve, “Demokrasi için Belediye Başkanlarının Küresel Bildirgesi” temasıyla ABD Dışişleri Bakanlığı ve USAID tarafından ortaklaşa destekleniyor.
Sanal zirveye Çin ve Türkiye davetli değil. Pakistan’ın zirveye katılımı bir süredir ateşli tartışmalara konu oluyor.
Yetkililer, İslamabad’ın “her türlü hava koşulundaki müttefiki” Çin’i üzmemek için etkinliği atlamayı seçtiğini söyledi.
Pakistan, “Zirve süreci şu anda ileri bir aşamadadır ve bu nedenle Pakistan, demokratik ilkeleri ve değerleri teşvik etmek ve güçlendirmek ve insan haklarını geliştirmek ve yolsuzlukla mücadele etmek için çalışmak için ABD ile ikili olarak işbirliği yapacak ve zirveye ev sahipliği yapacaktır” dedi. Dış işleri bakanlığı. Ofis sözcüsü medyaya söyledi.
Ancak Dışişleri Bakanlığı, Pakistan’ı İkinci Demokrasi Zirvesi’ne davet ettiği için ABD’ye teşekkür etti.
Dışişleri Bakanlığı, “ABD ile dostluğumuza değer veriyoruz. Bu Biden yönetimi altında bu ilişki önemli ölçüde genişledi ve genişledi. Bölgede barış, istikrar ve refah için bu ilişkiyi daha da güçlendirmeye kararlıyız.”
Üç günlük etkinlik, dünya çapında demokratik değerlerin onaylanmasında ve demokrasinin yenilenmesinde şehirlerin ve yerel yönetimlerin rolünü vurgulayacak.
Salı günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna Devlet Başkanı ile “Ukrayna’da Adil ve Kalıcı Barış” konulu bir panel oturumuna sanal olarak başkanlık edecek. Volodymyr Zelensky.
Nakit sıkıntısı çeken Pakistan, başlangıçta geçen Kasım ayında dağıtılması planlanan Washington merkezli küresel borç verenden çok ihtiyaç duyduğu 1,1 milyar dolarlık fon dilimini bekliyor.
Fonlar, IMF tarafından 2019’da onaylanan 6,5 milyar dolarlık bir kurtarma paketinin parçası ve analistler, Pakistan’ın dış borç yükümlülüklerini yerine getirmemek için kritik olduğunu söylüyor.
Şu anda azalan döviz rezervlerini artırmak için mücadele eden Pakistan, bu ayın başlarında Çin’den 500 milyon dolar aldı.