Orta Doğu: Golan Tepeleri'ne roket isabet etmesi sonucu en az on bir kişi öldü

KristoY

Global Mod
Global Mod
Orta Doğu
Golan Tepeleri'ne roket düştü: En az 11 ölü





Roket saldırısında en az on bir kişi hayatını kaybetti. Fotoğraf

© Gil Eliyahu/AP/dpa


Futbol oynayan çocuklar kanlı bir saldırının kurbanı oluyor. İsrail ordusu, Lübnan Hizbullahı'nın sorumlu olduğuna inanıyor. İsrail misilleme tehdidinde bulunuyor.





İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ne bir roket isabet edip on bir kişiyi öldürdükten sonra, bölgenin bir yangın çıkaracağı korkusu büyüyor. İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, kurbanların 10 ila 20 yaşlarındaki çocuklar ve gençler olduğunu söyledi. Ölümcül roket bir futbol sahasına isabet etti. Lübnanlı Şii milis Hizbullah tarafından ateşlendi, diye ekledi. Bunu destekleyecek yeterli askeri ve istihbarat kanıtı var. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Şii milisleri derhal misillemeyle tehdit etti.



“Hizbullah bunun için yüksek bir bedel ödeyecek, henüz ödemediği bir bedel,” dedi İsrail medyası Netanyahu'nun söylediğini aktardı. Hükümet başkanı, ABD'den planlanan ayrılışını birkaç saat öne çekti, ofisinin X'e yazdığına göre. Hükümet başkanı döndükten sonra güvenlik kabinesini toplayacak, dedi. Netanyahu, ABD'de Kongre'ye bir konuşma yaptı ve ABD Başkanı Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski Başkan ve başkan adayı Donald Trump ile görüştü.


Hizbullah olaya dahil olduğunu hemen reddetti. Hagari, İsrail ve Hizbullah arasında geçen Ekim ayında çıkan çatışmadan bu yana İsrailli siviller için en ölümcül olaydan bahsetti. İsrail askeri liderliği, durumu görüşmek üzere olaydan hemen sonra bir araya geldi. Savunma Bakanı Joav Galant'a “Hizbullah'a karşı operasyonlar için birkaç seçenek” sunulduğunu bakanlık söyledi. Bakan, operasyonların gidişatını belirledi ve ilgili emirleri verdi, daha fazla ayrıntı vermeyen açıklamada belirtildi.


Kurbanlar Arapça konuşan Dürzilerdi


Roket saldırısı çoğunlukla Arapça konuşan Dürzilerin yaşadığı bir yeri vurdu. Dini topluluk 11. yüzyılda Şii İslam'dan ortaya çıktı ve bugün çoğunlukla Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün'de yaşıyor. Üyeleri ilgili ülkelerde iç uyumu ve ilgili devlete sadakati önemsiyor.


Hizbullah bir açıklamada, olayla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. Majd al-Shams'a saldırdığı yönündeki suçlamaları kesin bir dille reddetti. Ordu sözcüsü Hagari bunu bir “yalan” olarak nitelendirdi. İsrail askeri uzmanı Sarit Zehavi, Şii milislerin daha önce Hermon Dağı'ndaki bir İsrail askeri üssüne yapılan saldırıların sorumluluğunu üstlendiğini belirtti. “Hermon Dağı'ndaki üssü isabetsiz roketlerle kaçırmak çok kolay,” dedi. Majd al-Shams tam altında yer alıyor.


Roket saldırısı, ABD hükümetinde İsrail ile Hizbullah arasında açık bir savaşa yol açabileceği yönündeki korkuları körükledi, iyi bağlantıları olan İsrailli gazeteci Barak Ravid ABD portalı “Axios”ta yazdı. Ravid, bir ABD hükümet yetkilisinin “Bugün yaşananlar, on aydır korktuğumuz ve engellemeye çalıştığımız şeyin tetikleyicisi olabilir” dediğini aktardı. ABD, İsrail'in en önemli müttefikidir. Amerikalı ve Fransız diplomatlar aylardır İsrail ile Şii milisler arasındaki çatışmayı hafifletmeye çalışıyor.


Lübnan parlamentosu sözcüsü Nabih Berri, “Lübnan, Filistin ve Golan Tepeleri'ndeki herkes”in İsrail'in Gazze'deki savaşı bağlamında “sapkınlık veya kışkırtmadan” kaçınması gerektiğini söyledi. Ülkenin geçici hükümeti “sivillere yönelik tüm şiddet eylemlerini ve saldırıları” kınadı ve “tüm cephelerde çatışmaların derhal sona erdirilmesi” çağrısında bulundu, diye bildirdi devlet ajansı NNA. 1978'den beri sınır bölgesini izleyen BM gözlemci misyonu Unifil, “gerginliği azaltmak için taraflarla temas halinde” olduğunu söyledi.


Gazze savaşının patlak vermesinden bu yana sürekli çatışmalar yaşanıyor


Gazze savaşı geçen Ekim ayında başladığından beri, Hizbullah ve İsrail ordusu neredeyse her gün savaşıyor. Lübnan tarafında en az 100 sivil öldürüldü ve yaklaşık 360 Hizbullah savaşçısı öldürüldü. İsrail tarafında da ölümler oldu. Sınırın her iki tarafındaki çatışmalar nedeniyle on binlerce kişi yerinden edildi.


Roket saldırısı, Hizbullah'ın dört üyesinin öldürüldüğünü söylediği Lübnan-İsrail sınırına yakın Kfar Kila köyündeki bir İsrail saldırısının ardından gerçekleşti. İran destekli milis, Lübnan'da da faaliyet gösteren Hamas ile dayanışma içinde hareket ettiğini söylüyor.


İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaş, İslamcıların geçen yıl 7 Ekim'de Güney İsrail'deki Gazze Şeridi'ndeki diğer gruplarla birlikte gerçekleştirdiği ve 1.200 kişinin ölümüne yol açan benzeri görülmemiş katliamla tetiklendi. Filistin kaynaklarına göre, Cumartesi günü Deir al-Balah'taki bir okul binasına düzenlenen İsrail hava saldırısında en az 30 kişi öldürüldü. İsrail ordusu, oradaki bir Hamas komuta merkezine saldırdığını söyledi.


dpa

#Konular