Hamas'la dolaylı görüşmeler: Mossad şefi ateşkes görüşmeleri için Roma'da

KristoY

Global Mod
Global Mod
Hamas'la dolaylı görüşmeler
Mossad şefi ateşkes görüşmeleri için Roma'da





Mossad şefi Barnea, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştü (arşiv fotoğrafı) Fotoğraf

© Koby Gideon/GPO/dpa


Gazze Şeridi'ndeki durum felaket ve orada tutulan rehinelerin yakınları hayatlarından endişe ediyor. Arabulucular arasında ateşkes konusunda yeni bir görüşme turu pek umut vermiyor.





İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın başkanı David Barnea, Gazze savaşında ateşkes hakkında dolaylı görüşmeler için Roma'da. CIA şefi William Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman El Sani ve Mısır İstihbarat Bakanı Abbas Kamel ile İtalyan başkentinde görüştüğünü bir İsrail temsilcisi doğruladı.



ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuk yaptığı İsrail ile İslamcı Hamas arasındaki dolaylı görüşmeler aylardır çok yavaş ilerliyor. Mayıs ayından bu yana, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze savaşında kalıcı bir ateşkesi öngören çok aşamalı bir planı etrafında dönüyorlar. Ayrıca, Hamas'ın elindeki rehineler İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutsaklarla takas edilecek.


Biden'ın planının ilk aşaması yaklaşık altı haftalık bir ateşkes öngörüyor. Bu süre zarfında belirli bir rehine grubu serbest bırakılacak. İsrail rakamlarına göre Hamas'ın elinde 115 rehine var ancak bunların çoğu muhtemelen artık hayatta değil.


Karşılığında İsrail'de tutuklu bulunan Filistinliler serbest bırakılacaktı. Sonraki aşamada çatışmalar kalıcı olarak sona erecek ve kalan rehineler serbest bırakılacaktı. Taslakta son aşamada Gazze Şeridi'nin yeniden inşasının başlayacağı belirtiliyor. En son olarak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas için kabul edilemez olma olasılığı yüksek ek koşullar formüle etti.


Gazze savaşı, Hamas İslamcılarının Gazze Şeridi'ndeki diğer gruplarla birlikte geçen yıl 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde gerçekleştirdiği, 1.200 kişinin ölümüne yol açan benzeri görülmemiş katliamın ardından tetiklendi.


dpa

#Konular