Artçı deprem azalıyor mu ?

fahri

Global Mod
Global Mod
Artçı Deprem Azalıyor mu? Yoksa Biz mi “Alışıyor Gibi Yapıyoruz”?

Sabah çayı elinde, kahvaltıda ekmek arasına peynir koyarken bir anda “hafif bir sallandık mı yoksa ben mi sandım?” sorusu… Türkiye’de yaşayanların zihninde zaman zaman açılan o klasik sekme: deprem olduysa sonrası ne olacak? Hele bir de artçılar devredeyse, ev sanki “ben hâlâ buradayım” diye hatırlatma yapar gibi küçük küçük yoklamalar yapıyor. Forumun bugünkü konusu da tam buradan çıkıyor: Artçı depremler gerçekten azalıyor mu, yoksa biz sadece onları daha az mı hissediyoruz?

Ve dürüst olalım, hepimiz biraz deprem uzmanı, biraz WhatsApp bilgi akışı analisti, biraz da içgüdüsel “sallanma dedektörü” olduk.

---

Artçı Deprem Nedir ve Neden Israrla Mesaj Atar Gibi Gelir?

Bir ana deprem olduktan sonra yer kabuğu “ben bunu sindiremedim” diyerek bir süre daha enerji boşaltmaya devam eder. İşte bu küçük ama ısrarlı sarsıntılara artçı deprem diyoruz.

Bilimsel olarak bakarsak, bu süreç oldukça düzenli bir azalma eğilimi gösterir. Japon sismolog Omori’nin ortaya koyduğu modele göre artçıların sayısı zamanla azalır. Yani ilk günler “bildirim yağmuru” gibidir, sonra yavaş yavaş sessiz moda geçer. Ama bu azalma düz bir çizgi değildir; bazen “unutuldum galiba” diyip geri gelen eski bir mesaj gibi yeniden hissedilebilir.

---

Peki Gerçekten Azalıyor mu, Yoksa Biz mi Umut Ediyoruz?

Kısa cevap: Genelde evet, azalır. Ama uzun cevap biraz daha karakterlidir.

Artçıların davranışı:

İlk saatler ve günlerde yoğun

Günler geçtikçe sıklığı azalır

Bazen küçük sürpriz sarsıntılarla “hala buradayım” der

Ama burada önemli bir detay var: Azalma her zaman lineer değildir. Yani “bugün 10 tane oldu, yarın 5, öbür gün 2” gibi düzgün bir tablo beklemek gerçekçi değildir. Doğa Excel kullanmıyor.

Bazı günler sessizdir, bazı günler küçük hatırlatmalar gelir. Bu yüzden uzmanlar “azalıyor” derken bile temkinli konuşur. Çünkü yer kabuğu, mesajlarını bazen gecikmeli gönderir.

---

Herkesin Deprem Algısı Farklı: Aynı Sarsıntı, Farklı Hikâyeler

İşin en ilginç tarafı burada başlıyor. Aynı artçı deprem:

Bir kişi için “koltuk hafif oynadı” hissidir

Başka biri için “evden çıkmalık alarm”dır

Bir diğeri için “ben hiçbir şey hissetmedim” rahatlığıdır

Bu fark sadece bina yapısıyla değil, insan algısıyla da ilgilidir.

Mesela bir grup insan veri odaklı yaklaşır: sürekli AFAD verilerini, büyüklükleri, derinlikleri inceler. Stratejik bir plan yapar: “Şu saatler arasında risk daha düşük olabilir mi?” diye düşünür.

Başka bir grup ise daha duygusal ve ilişkisel bir çerçevede hareket eder. Komşularla konuşur, aileyi toplar, “hep birlikte güvende miyiz?” sorusuna odaklanır. Bu yaklaşım panik değil, daha çok dayanışma üretir.

İkisi de farklı yollarla aynı şeye hizmet eder: güvende kalmaya.

---

Binalar, Zemin ve Gerçeklik: Mizahın Bittiği Nokta

Forumda biraz gülüp eğleniyoruz ama işin bilimsel ve ciddi tarafı var. Artçıların hissedilme düzeyi;

Bina kalitesi

Zemin yapısı

Depremin derinliği

Merkez üssüne uzaklık

gibi faktörlere bağlıdır.

Aynı artçı, bir binada “bardak titremesi” iken başka bir binada “avize dansı” olabilir.

Bu yüzden uzmanlar sadece “azaldı mı?” sorusuna değil, “risk devam ediyor mu?” sorusuna da bakar. Çünkü azalan şey sarsıntı sayısıdır, risk ise her zaman daha karmaşık bir denklemdir.

---

Psikolojik Artçılar: Deprem Geçer, His Bazen Kalır

Bir de görünmeyen artçılar vardır: insanın içinde devam edenler.

Gece yatarken “acaba yine olur mu?” hissi, kapı sesiyle irkilme, küçük titreşimleri büyütme… Bunlar sismik değil, tamamen zihinsel artçılardır.

İnsanlar bu süreçte farklı başa çıkma yolları geliştirir:

Bazıları rutinini korur, günlük hayatına devam eder

Bazıları daha temkinli davranır, hazırlıklarını gözden geçirir

Bazıları ise çevresiyle konuşarak rahatlamaya çalışır

Burada önemli olan tek bir “doğru tepki” olmaması. Herkes kendi güvenlik hissini yeniden inşa eder.

---

Bilim Ne Diyor, Günlük Hayat Ne Yaşıyor?

Bilimsel veriler artçıların zamanla azaldığını net şekilde gösterir. Ancak “ne kadar sürede bitecek?” sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Çünkü her deprem farklı bir başlangıç hikâyesi taşır.

Günlük hayat ise biraz daha farklı işler:

Telefon bildirimleri

Sosyal medya yorumları

Komşu sohbetleri

İçgüdüsel “yine mi?” refleksi

Bu iki dünya bazen örtüşür, bazen de birbirini tamamlar.

---

Forum Sorusu: Siz Ne Hissediyorsunuz?

Şimdi asıl konuya gelelim:

Aynı artçıyı herkes farklı hissediyorsa, gerçek “azalma” neye göre ölçülmeli?

Sismik kayıtlar mı?

İnsanların hissetme sıklığı mı?

Yoksa psikolojik rahatlama düzeyi mi?

Bir de şu var: Artçılar azalırken biz gerçekten rahatlıyor muyuz, yoksa sadece yeni normale mi alışıyoruz?

Belki de en doğru cevap, bu üçünün ortasında bir yerde.

---

Son Söz Yerine: Yer Kabuğu Konuşmaz Ama Biz Çok Konuşuruz

Artçı depremler genelde azalır, evet. Ama bu süreç bir “aç-kapa düğmesi” gibi değil, daha çok yavaş yavaş kısılan bir ses gibi ilerler. Bazen duyulur, bazen hissedilir, bazen sadece akılda kalır.

Ve belki de en önemli gerçek şu: Biz sadece yerin hareketini değil, kendi güvenlik algımızı da ölçüyoruz.

Şimdi söz sizde… Aynı sallantıyı yaşayanlar olarak sizce artçılar gerçekten azalıyor mu, yoksa biz mi artık farklı yorumluyoruz?