Açıklayıcı: Pakistan Taliban ateşini ne körüklüyor?

KristoY

Global Mod
Global Mod


Pakistan’ın Peşaver kentinde Pazartesi günü düzenlenen intihar saldırısında ölü sayısı 100’ü geçti. Bunun arkasında Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) veya Pakistan Taliban’ın olduğundan şüpheleniliyor. terör saldırısı bir polis karakolunda bir camide.
Bir TTP komutanı, bir Twitter gönderisinde saldırının sorumluluğunu üstlendi. Ancak saatler sonra TTP, camiye saldırmanın politikasına aykırı olduğunu söyleyerek iddiadan resmen uzaklaştı. Ancak bu açıklama, Afgan Taliban’ın saldırıyı kınamasının ardından geldi.

Ama neden Taliban Pakistan’a karşı savaşıyor?

TTP, Afgan Talibanı ile bağlantılı ancak yine de ayrı bir kimliğe sahip bir birlik.
Pakistan’ın teröre karşı savaşında ABD ile işbirliğini protesto etmek için bazı yasaklı Pakistanlı gruplar, Taliban’ın ABD ve NATO güçlerine karşı mücadelesine destek olarak 2007’de TTP’yi kurdular.

TTP ne istiyor?

TTP, İslami yasaların daha sıkı bir şekilde uygulanmasını, hükümetin gözaltında tuttuğu üyelerinin serbest bırakılmasını ve Pakistan’ın Afganistan sınırındaki ve uzun süredir üs olarak kullanılan Hayber Pakhtunkhwa’nın bazı bölgelerindeki askeri varlığının azaltılmasını istiyor.

Bu ne işe yarıyor?

TTP, hükümetle ateşkesi tek taraflı olarak sona erdirdiği Kasım ayından bu yana Pakistan askerlerine ve polisine yönelik saldırılarını artırdı. Afgan Taliban yöneticilerinin Kabil’de Pakistan ile düzenlediği görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Taliban ele geçirdikten sonra

TTP, Afgan Taliban’ından farklı olmaya devam ediyor, ancak aynı ideolojiyi paylaşıyor.
Afgan Taliban, 2021’de Afganistan’ı ele geçirdikten sonra, önceki Afgan hükümeti tarafından tutuklanan liderlerini ve savaşçılarını serbest bırakarak TTP’yi açıkça desteklemeye başladı.

Pakistan bedelini ödüyor

Pakistan, Kasım ayından bu yana TTP saldırılarında bir artış gördü. TTP, ağırlıklı olarak güvenlik güçlerini hedef alan silahlı saldırılar veya bombalı saldırılar düzenli olarak gerçekleştirmektedir. Pakistan Talibanı’nın esir alınan bir askerin kafasını kestiğini gösteren videolar Pakistan’da sosyal medyada sık sık dolaşıyor.
Şiddet olaylarının artması, etkilenen Hayber Pakhtunkhwa semtlerinde yaşayanlar arasında askeri bir operasyon gerçekleştirileceği korkusunu artırdı ve bu da bölgede daha fazla katliama yol açtı.