9. sınıf edebiyat açıklama nedir ?

fahri

Global Mod
Global Mod
9. Sınıf Edebiyat Açıklama Nedir?

9. sınıf edebiyat dersinde öğrencilerin karşılaştığı temel kavramlardan biri “açıklama”dır. İlk bakışta basit bir anlatım biçimi gibi görünse de edebiyatta açıklama, bir konunun, düşüncenin, kavramın veya olayın anlaşılır hâle getirilmesi için kullanılan önemli bir yöntemdir. Özellikle lise dönemine başlayan öğrenciler için açıklama kavramını doğru anlamak, ilerleyen yıllarda paragraf sorularından edebî metin incelemelerine kadar birçok alanda avantaj sağlar.

Edebiyat dersinde bazı kavramlar yalnızca tanım olarak öğrenildiğinde kısa süre sonra unutulabilir. Ancak kavramın ne amaçla kullanıldığı, hangi özelliklere sahip olduğu ve diğer anlatım biçimlerinden hangi yönleriyle ayrıldığı bilinirse konu daha kalıcı hâle gelir. Açıklama da bu şekilde ele alınması gereken temel anlatım yollarından biridir.

Açıklama Kavramının Anlamı

Açıklama, bir konu hakkında bilgi vermek, anlaşılması zor olan bir düşünceyi açık hâle getirmek ve okuyucuya belirli bir konuda bilgi kazandırmak amacıyla yapılan anlatımdır. Bu anlatım biçiminde temel amaç, karşıdaki kişinin konu hakkında daha net bir fikir edinmesini sağlamaktır.

Açıklayıcı anlatımda yazar genellikle kişisel duygularını ön plana çıkarmaz. Daha çok bilgi verme, öğretme ve aydınlatma amacı taşır. Kullanılan dil açık, anlaşılır ve düzenlidir. Karmaşık ifadelerden mümkün olduğunca kaçınılır çünkü hedef, okuyucunun metni kolayca takip edebilmesidir.

Örneğin “Roman, yaşanmış veya yaşanması mümkün olayları kişi, zaman ve mekân unsurlarına bağlı olarak anlatan uzun edebî türlerden biridir.” cümlesi bir açıklama örneğidir. Burada amaç roman hakkında bilgi vermektir; herhangi bir duygu aktarımı ya da kişisel değerlendirme yapılmamıştır.

9. Sınıf Edebiyat Dersinde Açıklamanın Önemi

9. sınıf edebiyat dersi, öğrencilerin edebiyatla ilgili temel bilgileri sistemli biçimde öğrenmeye başladığı bir dönemdir. Bu süreçte anlatım biçimleri, metin türleri, söz sanatları ve edebî kavramlar gibi birçok yeni konu ile karşılaşılır. Açıklama ise bu konuların anlaşılmasını kolaylaştıran temel yöntemlerden biridir.

Bir edebî kavramın tanımını öğrenmek kadar, o kavramın nasıl anlatıldığını fark etmek de önemlidir. Çünkü sınavlarda veya metin incelemelerinde öğrencilerden sadece bilgi hatırlaması değil, metindeki anlatım yöntemini fark etmesi de beklenebilir.

Örneğin bir metinde yazar “Şiir, duygu ve düşüncelerin estetik bir biçimde ifade edildiği edebî bir türdür.” diyorsa burada açıklama yapılmaktadır. Fakat “Şiir, insanın kalbindeki en derin duyguları kelimelerle anlatan büyülü bir dünyadır.” ifadesinde daha çok öznel bir değerlendirme vardır. İki cümle aynı konuya değinse de anlatım amacı farklıdır.

Açıklayıcı Anlatımın Özellikleri

Açıklama yapılan metinlerde bazı belirgin özellikler bulunur. Bu özellikleri bilmek, bir metnin açıklayıcı anlatım kullanıp kullanmadığını anlamayı kolaylaştırır.

Öncelikle açıklayıcı anlatımda bilgi verme amacı ön plandadır. Yazar okuyucuya bir konu hakkında doğru ve anlaşılır bilgiler sunmaya çalışır. Bu nedenle anlatım genellikle sade ve düzenlidir.

Bir diğer özellik ise nesnel anlatımın daha sık kullanılmasıdır. Nesnel ifadeler, kişiden kişiye değişmeyen ve kanıtlanabilir bilgilerdir. Örneğin “Türk edebiyatında roman türünün gelişimi Tanzimat Dönemi ile hız kazanmıştır.” cümlesi bilgi verme amacı taşıdığı için açıklayıcı bir özellik gösterir.

Açıklama metinlerinde konu genellikle belirli bir düzen içinde ilerler. Önce kavram tanıtılır, ardından özellikleri anlatılır ve gerekli bilgiler sıralanır. Bu düzen, okuyucunun metni takip etmesini kolaylaştırır.

Açıklama ile Diğer Anlatım Biçimleri Arasındaki Farklar

Edebiyatta açıklama kavramını daha iyi anlamak için diğer anlatım biçimleriyle karşılaştırmak faydalıdır. Çünkü öğrencilerin en çok karıştırdığı noktalardan biri açıklama ile tartışma, betimleme veya öyküleme arasındaki farktır.

Açıklamanın temel amacı bilgi vermektir. Örneğin bir ders kitabında bir kavramın tanımının yapılması açıklamadır. Tartışmada ise amaç, bir görüşü savunmak veya karşıt bir düşünceyi değerlendirmektir. Tartışma metinlerinde “bence”, “kanımca”, “bazılarına göre” gibi ifadeler daha sık görülebilir.

Betimleme ise varlıkları, kişileri veya yerleri okuyucunun zihninde canlandırmayı amaçlar. Burada ayrıntılar ve tasvirler önemlidir. Açıklamada ise hayal ettirmekten çok bilgi vermek ön plandadır.

Öykülemede olay anlatımı vardır. Kişiler, zaman ve mekân unsurları kullanılarak bir olay aktarılır. Açıklama ise olay anlatmaktan çok bir konuyu öğretmeye yöneliktir.

Bu farkları bilmek, özellikle paragraf sorularında doğru değerlendirme yapmayı kolaylaştırır. Çünkü bazı metinlerde birden fazla anlatım özelliği bulunabilir ancak baskın olan amaç belirleyici olur.

Edebiyatta Açıklama Kullanım Alanları

Açıklama sadece ders kitaplarında kullanılan bir anlatım yöntemi değildir. Edebî eserlerde, eleştiri yazılarında, araştırma yazılarında ve bilgilendirici metinlerde de sıkça kullanılır.

Bir yazar, eserinin ortaya çıkış sürecini anlatırken veya bir edebî akım hakkında bilgi verirken açıklamadan yararlanabilir. Aynı şekilde edebiyat araştırmalarında da kavramların tanımlanması ve dönemlerin özelliklerinin aktarılması açıklayıcı anlatımla gerçekleştirilir.

Örneğin bir edebiyat tarihi kitabında “Servetifünun dönemi sanatçıları, Batı edebiyatından etkilenmiş ve özellikle roman ile şiir alanında yeni anlayışlar geliştirmiştir.” şeklindeki bir ifade açıklama amacı taşır. Çünkü okuyucuya belirli bir dönem hakkında bilgi sunmaktadır.

Açıklama Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Başarılı bir açıklama için bazı temel noktalara dikkat etmek gerekir. Öncelikle anlatılan konu iyi bilinmelidir. Eksik veya yanlış bilgiler, açıklamanın amacına ulaşmasını engeller.

Dilin açık olması da önemlidir. Gereksiz süslü ifadeler kullanmak bazen anlatılmak istenen düşüncenin anlaşılmasını zorlaştırabilir. Açıklamada önemli olan, konunun okuyucu tarafından net biçimde kavranmasıdır.

Bilgilerin sıralaması da dikkat edilmesi gereken bir başka noktadır. Konunun temelinden başlayarak ayrıntılara geçmek, daha düzenli bir anlatım sağlar. Özellikle eğitim amaçlı metinlerde bu düzen, öğrenme sürecini kolaylaştırır.

Sonuç: 9. Sınıf Edebiyatta Açıklamanın Yeri

9. sınıf edebiyat dersinde açıklama, temel anlatım biçimlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Bir konuyu öğretmek, bilgi vermek ve anlaşılmasını sağlamak amacı taşıyan bu anlatım biçimi; açık, düzenli ve anlaşılır özellikleriyle diğer anlatım türlerinden ayrılır.

Açıklama kavramını öğrenirken sadece tanımını ezberlemek yeterli değildir. Nerelerde kullanıldığını, hangi özelliklere sahip olduğunu ve diğer anlatım biçimleriyle arasındaki farkları bilmek gerekir. Bu yaklaşım, hem ders başarısını artırır hem de öğrencinin metinleri daha bilinçli değerlendirmesine yardımcı olur.

Edebiyat aslında yalnızca şiir ve romanlardan oluşan bir alan değildir; aynı zamanda düşüncelerin, bilgilerin ve yorumların etkili biçimde aktarılmasıdır. Açıklama da bu aktarım sürecinin en düzenli ve anlaşılır yollarından biri olarak edebiyat eğitiminde önemli bir yere sahiptir.