2024 ABD seçimleri: Demokratlar Donald Trump'ın kanunen tüm ofislerden yasaklanmasını istiyor

KristoY

Global Mod
Global Mod
ABD seçimleri 2024
Demokratlar yasa gereği Donald Trump'ın tüm ofislere girmesini yasaklamak istiyor





Donald Trump: Bazıları için isyancı, hayranları için kahraman

© Imago Görselleri


ABD Anayasa Mahkemesi, Donald Trump'ın oylamada kalabileceğine karar verdi. Ancak aynı gün Demokratlar, Trump'ın tüm seçimlere katılmasını yasaklayabilecek bir yasa teklifinde bulundu.





Görünen o ki, ABD'nin Colorado eyaletindeki seçim otoritelerinin Donald Trump'ı ön seçimlerden çıkarırken dileği gözden uzak, gönülden uzaktı; ancak bu istek ABD Yüksek Mahkemesi tarafından bozuldu. Anayasa yargıçları, tek tek eyaletlerin böyle bir ihraç kararı verme hakkına sahip olmadığını tespit etti.


Parti siyasi tadı




Yargıçlar da çoğu gözlemcinin yaptığı gibi oybirliğiyle kararlarını verdiler: Trump'ın oy pusulasını silmesi demokratik olmayan ve önyargılı olarak algılandı. Aynı zamanda partizan bir ton da var: Colorado, Cumhuriyetçileri zayıflatmaktan çıkarı olan Demokratlar tarafından yönetiliyor. Tıpkı Maine ve California eyaletlerinin de Trump'tan bu şekilde kurtulmak istemesi gibi.



Ancak Yargıtay kararıyla bu artık geçerli değil, eski başkana ABD'nin herhangi bir yerinde aday olma izni veriliyor ve halk ona 5 Kasım'da Beyaz Saray'da ikinci bir şans verip vermeyeceğine karar verecek. Bu fikir Demokrat Parti'deki bazı kesimlere o kadar tiksindirici geliyor ki, Donald Trump'ı yarış dışı bırakmak için Yüksek Mahkeme tarafından reddedilen planı yasalaştırmak istiyorlar.


İç Savaş'tan bir yönetmelik




Maryland Demokrat Temsilcisi Jamie Raskin, kendisinin ve birkaç meslektaşının, bir ayaklanma gerçekleştirmeleri halinde kişilerin görevden alınmasını yasaklayacak bir yasa üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Kendisi, Colorado'daki seçim yetkililerinin Trump'ın ismini oy pusulalarından kaldırmak için zaten kullandığı 14. Değişiklik'ten bahsediyor.


Eski başkan baskı altında

Trump'ın hâlâ bu davalara karşı kendini savunması gerekiyor





Maddenin kökeni İç Savaş dönemine kadar uzanıyor ve diğer hususların yanı sıra, “bir ayaklanmaya veya isyana katılmış” veya isyancılara “yardım” sağlamış olan politikacıların görevde kalmasını yasaklıyor. Elbette bu, 6 Ocak 2021'de Kongre Binası'na düzenlenen saldırıdaki rolü nedeniyle eski cumhurbaşkanını kastediyor. Ancak soru şu: Bu onun için geçerli mi? Emlak imparatorunu bu konuda suçlayan özel savcı Jack Smith de dahil olmak üzere pek çok Trump muhalifi buna inanıyor.


Hala açıklığa kavuşturulması gereken bir konu: Donald Trump bir isyancı mı?




Trump ekibinin Yüksek Mahkeme'ye gitmesinin ve ABD Başkanı olarak dokunulmazlığa sahip olup olmadığının prensipte açıklığa kavuşturulmasını istemesinin nedeni de budur. İddiaları: Bir devlet başkanı ancak cezai kovuşturmaya karşı korunduğu takdirde harekete geçebilir. Anayasa yargıçları Trump lehine karar verirse ona karşı açılan en az iki dava geçersiz sayılacak.


Kararın ne zaman verileceği ise henüz bilinmiyor. İlk duruşma nisan sonuna kadar yok. Asıl davaların Kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinden ve bununla birlikte Donald Trump'ın resmi olarak isyancı olup olmadığı sorusunun cevabından önce sona ermesi pek mümkün görünmüyor.


Kaynaklar: DPA, AFP, Reuters, Newsweek


Nik

#Konular