2024 ABD seçimleri: Bir ABD eyaleti daha Trump'ı ön seçimlerden çıkarmak istiyor

KristoY

Global Mod
Global Mod
ABD seçimleri 2024
ABD'de bir eyalet daha Trump'ı ön seçimlerden çıkarmak istiyor





Trump'ın sandıktan çıkarılmasına ilişkin ilk karar Colorado'da verildi. Fotoğraf

© Alex Brandon/AP/dpa


Donald Trump, Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde tekrar aday olmak istiyor. Şimdi üçüncü bir eyalet önseçimlere katılıp katılamayacağını sorguluyor. Yargıtay'ın karar vermesi gerekiyor.





ABD'nin bir başka eyaleti Cumhuriyetçi Donald Trump'ı başkanlık önseçimlerinin dışında tutmak istiyor. Illinois eyaletindeki bir mahkeme, eski başkanın 6 Ocak 2021'de destekçileri tarafından ABD Kongre Binası'na düzenlenen baskında oynadığı rol nedeniyle oylamaya katılmasına izin verilmediğine karar verdi. Bu, birkaç kişi tarafından oybirliğiyle bildirildi. CNN ve New York Times dahil ABD medya kuruluşları.



Gösterilen gerekçe, Trump'ın Kongre Binası saldırısıyla bağlantılı davranışları nedeniyle kendisini başkanlık makamından diskalifiye etmesiydi. Benzer kararlar daha önce Colorado ve Maine eyaletlerinde de alınmıştı. Ülkenin Yüksek Mahkemesi şu anda bu soruyla ilgileniyor. Orada bir karar bekleniyor.


Trump, Kasım ayının başında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçiler adına tekrar aday olmak istiyor. Cumhurbaşkanlığına aday olmak isteyen herkesin öncelikle parti içi ön seçimleri kazanması gerekiyor. Davacılar bir süredir çeşitli eyaletlerde Trump'ın ön seçimlere katılmasını engellemeye ve 77 yaşındaki ismin oy pusulalarından çıkarılmasına çalışıyor.


Trump'ın adı şimdilik oy pusulasında kalacak


Cumhuriyetçi, Colorado ve Maine'deki önceki kararlara karşı kendisini yasal olarak savunmuştu ve ekibi, karara Illinois'de de itiraz edeceklerini hemen duyurdu. Kampanya ekibi yaptığı açıklamada, “Bu, hızla itiraz edeceğimiz anayasaya aykırı bir karardır” dedi. Şimdilik Trump'ın adı eyaletteki oy pusulasında kalacak. Illinois'deki Cumhuriyetçilerin ön seçimleri 19 Mart'ta.


Trump'ın sandıktan çıkarılmasına ilişkin ilk karar Colorado'da verildi. Cumhuriyetçi, Colorado kararını bozmak için ülkenin en yüksek mahkemesine başvurdu; mahkeme artık Maine ve Illinois'deki benzer kararların yarı temsilcisi olarak duruyor. Şubat ayının başında, Yüksek Mahkeme'de hassas hukuki ve siyasi soruna ilişkin bir duruşma vardı. Oradaki yargıçlar eski cumhurbaşkanının eyaletteki en yüksek makamdan ihraç edilmesi olasılığı konusunda şüpheciydi. Mahkemenin bu konuda ne zaman karar vereceği belli değil.


Trump destekçileri Kongre binasına saldırdı


Anlaşmazlığın Haberin Detaylarıında üç yıl önce ABD parlamento binasına yapılan benzeri görülmemiş saldırı yer alıyor: Trump destekçileri 6 Ocak 2021'de Washington'daki Kongre Binası'na şiddetli bir baskın düzenledi. Kongre, Demokrat Joe Biden'ın 2020 başkanlık seçimlerindeki zaferini resmen onaylamak için orada toplandı. Trump daha önce yaptığı bir konuşmada, büyük bir sahtekarlık yoluyla seçim zaferinden mahrum bırakıldığı yönündeki asılsız iddialarla destekçilerini kışkırtmıştı.


Trump karşıtları, saldırıya yaptığı katkı nedeniyle Cumhuriyetçinin yeniden başkanlığa aday olma hakkını kaybettiğini öne sürerek ülke çapında dava açtı. Anayasanın 14. maddesinde yer alan sözde isyan yasağına atıf yapıyorlar. Buna göre, daha önce devlete karşı bir ayaklanmaya resmi olarak katılmış olan hiç kimse, devlette daha yüksek bir görevde bulunamaz.


dpa

#Konular