Yazar Patrick French vefat etti

fahri

Global Mod
Global Mod


En çok Sir Vidia Naipaul ve Francis Younghusband’ın biyografilerini yazmasıyla tanınan yazar Patrick French, 16 Mart 2023’te Londra’da öldü. 57 yaşında ve kanser hastasıydı.
Frans aynı zamanda Gujarat’taki Ahmedabad Üniversitesi Sanat ve Bilim Okulu’nun Dekanıydı. Penguin Random House India’nın eski yayıncısı Meru Gokhale ile evlendi.

Haber hakkında yorum yapan tarihçi-yazar William Dalrymple bir tweet’te şunları söyledi: “On üç yaşımızdan beri sevdiğim ve hayran olduğum ve düğünümde sağdıç olan Patrick French’in ölümünü duymak kalbimi kırdı. . Komik, zeki ve çekiciydi, her zaman coşku ve enerji doluydu. Aynı zamanda bizim neslimizin en büyük biyografi yazarıydı.”
Sıcakkanlı ve nazik bir insan olarak hatırlanan merhum yazarın dostları ve hayranlarından sosyal medyada övgü dolu sözler yağıyor. İşte bazılarının söyledikleri:
Yazar Aatish Taseer tweet attı: “Patrick French’in ölümünü duyduğuma çok üzüldüm – harika bir biyografi yazarı, tarihçi, deneme yazarı ve öğretmendi. Naipaul biyografisi bir klasik. Ve Naipaul hikayeleri anlatırken çok komik zamanlarımız oldu. onun ailesi.”

Vir Sanghvi tweet attı: “Patrick French’in vefatını duyduğuma üzüldüm. Hindistan hakkında empati, anlayış ve araştırmaya dayalı derin bir içgörü ile yazdı.
Çoğu insan onu Naipaul’a Karşı biyografisiyle hatırlayacaktır. Ama onun özgürlük hareketimize sunduğu içgörüleri her zaman hatırlayacağım.”

Yazar-politikacı Dr Shashi Tharoor, Fransızlarla aynı sahneyi paylaştığı Times Litfest Delhi 2019’dan bir fotoğraf paylaştı. Tweet attı:


Onunla son halka açık etkinliğim, Covid’den önce Times LitFest’teki bu keyifli sohbetti. Uğursuzca ciddi görünse de (bu fotoğraftaki gibi), harika bir espri anlayışı vardı. “Esprili ve bilge” klişesi onun için icat edilmiş olabilirdi… Om Shanti pic.twitter.com/dxHHg0IXuI

– Shashi Tharoor (@ShashiTharoor) 16 Mart 2023

Ramachandra Guha bir tweet’te şunları söyledi: “Patrick French’in vefatını duyduğuma çok üzüldüm. Francis Younghusband ve VS Naipaul hakkındaki kitapları modern biyografik yazının klasikleri olan harika bir yazardı. Aynı zamanda çok iyi bir insandı, şaşmaz bir şekilde cömertti.” arkadaşlara ve yabancılara.”

Jairam Ramesh tweet attı: “Patrick French harika bir yazardı, kitaplarından ikisi özellikle bilimsel ve ikna edici: Francis Younghusband biyografisi ve bölünmeye yol açan olayları açıklaması. Onunla Tibet hakkında yaptığım sohbetlerden çok yararlandım. ve gittiğine inanmak zor.”

French, öldüğü sırada İngiliz-Zimbabveli Nobel ödüllü Doris Lessing’in biyografisini yazıyordu.

Dünyanın dikkatini ilk olarak, 1904’teki tarihi keşif gezisinden sonra Batı dünyasına Tibet’i bir bakıma ifşa eden İngiliz kaşif ve diplomat Sir Francis Younghusband’ın hayatı ve maceraları hakkındaki yetkili anlatımıyla çekti.

Bununla birlikte Frans, Hindistan’da, Ahmedabad Üniversitesi’ni bir araya getirme çalışmalarının yanı sıra, bölünme üzerine revizyonist bir görüş sunan “Özgürlük ya da Ölüm: Hindistan’ın Bağımsızlığa ve Bölünmeye Yolculuğu” adlı derin kavrayışlı kitabıyla hatırlanacak. Hindistan’ın bağımsızlık hareketinde Mahatma Gandhi ve MA Jinnah’ın ilgili rolleri.

Naipaul biyografisi The World is What It Is, The New York Times’ta Ian Buruma’nın onu yeni bir türün – “itiraf biyografisi”nin mucidi ilan etmesine yol açtı.

Yazmanın ve akademik bir prestij kurumu kurmanın yanı sıra, Fransızlar ayrıca 1992 Birleşik Krallık parlamento seçimlerine Yeşil Parti adayı olarak başarısız bir şekilde itiraz etti, ‘Özgür Tibet’ için aktif olarak kampanya yürüttü ve 2003’te kibarca İngiliz İmparatorluğu Nişanı ile ödüllendirildi. kraliçenin ona vermek istediği.

(IANS girişi ile)