Siyah kültürünü tarihi yerlerin haritasına koymak – Gündem Gazetesi

xheight

New member
ABD Ulusal Tarihi Yerler Sicilinde listelenen sitelerin yalnızca yüzde 3’ü şu anda Siyah Amerikan tarihi ve kültürü deneyimlerine odaklanıyor. Trust for Public Land’in Siyahi tarih ve kültür direktörü Jocelyn Imani, bunu düzeltmek istiyor ve bu tür siteleri koruma çabasının bir parçası.

28 Şubat’ta bir Gündem Extension School forumunda, Imani’nin çalışmalarını bir topluluk sohbeti olarak ele alan bir tartışma için Imani, HES Sürdürülebilirlik ve Küresel Kalkınma Uygulamaları Yüksek Lisans Programları direktörü Lindi von Mutius’a katıldı. Forum Sürekli Eğitim Bölümü’nün stüdyosundan yayınlandı.

Gündem etkinliğinin ardından gerçekleştirilen bu röportaj, uzunluk ve netlik açısından düzenlendi.

HES: Amerikan tarihinde Siyah kültürünün önemini yer oluşturma yoluyla yükseltme tutkunuz aşikar. Bu işe nasıl girdiniz ve kendi sözlerinizle, neden bu kadar hayati ve acil?

İmani: Bir Siyah bilim insanı, tarihçi ve korumacı olarak, kendimi her zaman bir topluluk üyesi ve bir hikaye anlatıcısı olarak tanımladım. Tarihi yerler hikayelerimizi anlatır ve bizi somut, ilişkilendirilebilir yollarla gerçeğe bağlar. … Yerlerin ilham verme, taşıma ve bizi insanlığımıza dayandırma gücü vardır. Ancak bir ulus olarak koruduğumuz yerler, neye değer verdiğimizi gösteriyor ve Siyahların tarihi çok uzun süredir hafife alındı.

HES: Çalışmalarınızın Siyahi Amerikalıların dış mekanlarda temsil edilme biçimini değiştirmesini ve Siyahi Amerikalıların hikayelerini anlatmaya adanmış sitelerin sayısını artırmasını nasıl görüyorsunuz?

İmani: Siyahların tarihini anmayı amaçlayan parklarda ve yerlerde bile, bu anlatı genellikle beyaz bir bakış açısıyla sunulurken, Siyah deneyimi bir yan not olarak sunulur. Ve çoğu zaman, Siyahi kişiyi hayatta kalan biri olarak konumlandırıyorlar, bu da Siyahların kurban veya özne olarak insanlık dışı düzeyde acıya katlanabilmesine dair ırkçı bir mecazdan yararlanıyor. Bu, benim Siyah hayatımın gerçekliğine ve dünyada yaşayan milyarlarca Siyah insanın hayatına karşı çıkan bir tasvir. Aşkı ve neşeyi düşünerek uyanıyorum. Bugün kim olacağımı ve kendime nasıl meydan okuyacağımı düşünüyorum. Özgürlüğümün ve hayallerimin peşinden hangi yollardan gideceğimi düşünüyorum.

Siyahların yaşamının bu ve diğer unsurları, korunan yerler ve anlatılan hikayeler açısından ulusumuzun manzarasında eksik olan şeylerdir. Afro-Amerikalıların kaderlerindeki ajanlar olarak ruhlarını, cesaretlerini ve kararlılıklarını vurgulayan çok daha kapsamlı bir tarih anlatmak için çok büyük bir fırsatımız var. Ancak yaşlanan nesille çalışmak için zaman penceresi kapanıyor, bu nedenle onların hikayelerini belgelemek ve bu alanları çürüme, yetersiz yatırım veya hızlı gelişme nedeniyle kaybolmadan önce korumak için acilen çalışıyoruz.


“Ulus olarak koruduğumuz yerler, neye değer verdiğimizi gösteriyor ve Siyahların tarihi çok uzun süredir hafife alındı.”


HES: Bu çalışmayı neden çevresel adalette yeni bir sınır olarak görüyorsunuz?

İmani: Bu çalışma çok heyecan verici çünkü birçok önemli yönün -Siyahi çalışmalar, koruma, onarıcı ve çevresel adalet ve hakkaniyet- kesişim noktasında oturuyor. Parklar ve kamu arazileri hayatımızı somut şekillerde iyileştirir – sağlığımızı iyileştirir, iklim değişikliğinin en sert etkilerini ele almaya yardımcı olur ve daha derin bir topluluk duygusu geliştirir. Ayrıca ekonomik faydalar da sağlarlar – MLK Ulusal Tarih Parkı, Atlanta’nın turizm açısından en büyük çekiciliğidir. Çevresel adalet – hem bir kavram hem de bir hareket olarak – tarihsel olarak reddedilenlere çevresel iyilik sağlama vaadini yerine getirebilirse, o zaman Siyah topluluklar için önemli olan açık alanı korumak bu hareketin bir parçası olmalıdır.

HES: Bu çalışmayı genişletmek için vizyonunuz nedir ve insanlar ve toplulukları nasıl dahil olabilir?

İmani: Haritada noktalar istiyorum. Amerikalıların – özellikle Siyah Amerikalıların – ailelerini alıp gurur duyarak ayrılabilecekleri daha fazla yer olduğundan emin olmak istiyorum. Ve beni heyecanlandıran pek çok ilham verici projemiz var. Bu iş için yerel, eyalet ve federal hükümet aktörleri ve vakıflarından sürekli yatırıma ve desteğe ihtiyacımız var. Kurumsal bağış topluluğu için de önemli bir rol vardır. Anlatıyı Siyahi seslere odaklayan sitelere ve hikayelere öncelik vermek için bu siteleri belirleme konusunda yardıma ve sitelerde hikayelerin nasıl anlatıldığını anlamak için halihazırda korunmuş olan sitelerde daha fazla analize ihtiyacımız var.

Bireylerin dahil olması için birçok yol vardır. Şuradaki çalışmalarımızı keşfederek başlayın: [The Trust for Public Land] www.TPL.org ve ülke çapındaki diğer sitelere göz atın. Ayrıca Gündem topluluğu üyelerinin bu sohbeti paylaşmasını ve şimdiye kadar koruduğumuz yerleri ziyaret ederek Siyahilerin tarihi ve kültürel yerleri hakkında daha fazla bilgi edinmesini çok isterim. Daha fazla bilgi https://www.tpl.org/blog/parks-honor-black-history adresinde bulunabilir.