Pakistan polisi kapıyı yıktı ve İmran Han’ın Lahor’daki evine girdi; eski başbakan İslamabad Yüksek Mahkemesi’ne çıkacak: ana noktalar

KristoY

Global Mod
Global Mod
YENİ DELHİ: Cumartesi günü eski Pakistan Başbakanı Imran Khan, Toshakhana (devlet hediye deposu) yolsuzluk davasıyla bağlantılı olarak Lahor’dan İslamabad Yüksek Mahkemesi’ne gittiğinde büyük bir dram yaşandı.

Khan’ın Lahor’daki Zaman Park konutunun dışında onu tutuklamak için yaklaşık bir hafta kamp kuran polis personelinin, eski başbakan yüksek mahkemeye gitmek üzere ayrıldıktan kısa bir süre sonra binaya zorla girdiği bildirildi.
Bu arada, İslamabad yolunda, Khan’ın konvoyundaki bir araba, Pakistan’ın Tehreek-e-Insaf (PTI) başkanını mahkemeye çıkarmaya zorlayan bir kaza geçirdi. Khan, tüm bunların kendisini partinin seçim kampanyasına liderlik edememesi için tutuklama planının parçası olduğunu söyledi.

Mahkemeler, Khan’a 9 davada tutuklanmaya karşı koruma sağladı. Toshakhana davası, PTI şefi tutuklanacağını anladı. Twitter’da yayınladığı video mesajında, “Hukukun üstünlüğüne inandığım için beni tutuklayacaklarını bildiğim halde mahkemeye çıkacağım” dedi.
Khan ayrıca gazetecilere, tutuklanması halinde partisini yönetmek için bir komite kurulduğunu söyledi. Hapse girdiğimde elbette karar verecek bir komite kurdum” dedi.

Paranızı nasıl kazanırsınız #چلو_چلو_عمران_کے_ساتھ https://t.co/8c0l0aC5eC

— PTI (@PTIofficial) 1679124274000
70 yaşındaki, Pakistan Seçim Komisyonu tarafından varlık beyanlarında hediye ayrıntılarını gizlediği iddiasıyla yapılan şikayet üzerine Ek Bölge Mahkemesi ve Oturum Yargıcı Zafar Iqbal huzuruna çıkacak.
Başlıca gelişmeler şunlardır:
Khan varlığını işaret ediyor, mahkemeden ayrılıyor
Khan’ın binlerce destekçisinin polisle çatıştığı İslamabad Yüksek Mahkemesi kompleksinin dışındaki yasa ve düzenin zayıf olması nedeniyle, Ek Bölge ve Mahkeme Yargıcı Zafar Iqbal, mahkeme kompleksinin dışında varlığını ilan ettikten sonra eski Başbakan’ın geri taşınmasına izin verdi.
PTI taraftarları ile polis adliye önünde çatıştı
PTI başkanı mahkeme kompleksine varmadan hemen önce, İslamabad Yüksek Mahkemesi dışında İmran Khan taraftarları ile polis personeli arasında çatışma çıktı.

لچیئرceeds ع Onlyاats خاу ج️ ک alt ک️پ پہama گئے , ، ، ن ن ن پولی کیط ش کیش ش ش ش ش شی شی önlenir شروع im_iming_image_im_geچچچچچچچچیئرceeds ع Onlyاats

— PTI İslamabad (@PTIOfficialISB) 1679137468000
İslamabad’da 144. Bölüm yürürlükte olmasına rağmen, Han’ın binlerce destekçisi kompleksin yakınında toplanmıştı. Eski başbakan Yargıtay’a yaklaşırken, destekçilerinin polise taş atmaya başladığı bildirildi.
Buna karşılık polis, kalabalığa göz yaşartıcı gaz kapsülleri attı. Bir polis gözcüsü de ateşe verilecekti.

عم Boyut خان صاح Lands کا قافلہ جvet کمپلیک کے ی س ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ر ک ک ہ ہ ہ ے ے ے ے ے ےs

— İslamabad Polisi (@ICT_Police) 1679135512000
Polis Twitter’da “Siyasi çalışanlardan İmran Khan’ın mahkemeye ulaşmasının önünü açması isteniyor” dedi.
Polis, Khan’ın Zaman Park konutunun binasına girdi
Lahor’dan gelen haberler, polisin yüzlerce PTI destekçisini tahliye ettikten sonra Khan’ın Zaman Parkı’ndaki konutunun kontrolünü ele geçirdiğini iddia etti.
Pencap polis personelinin konutun girişindeki barikatları kazı makinesiyle kaldırıp binaya girdiği söyleniyor. Polisin içeride kamp kuran ve copla karşılık veren PTI çalışanlarının direnişiyle karşılaştığı bildirildi.

Bhusra Bibi’nin yalnız kaldığı başkanın evine bile saldırırlar. Bu, LHC’lerden sonra mahkemeye açıkça saygısızlıktır veya… https://t.co/YRi1jFqM3q

— PTI (@PTIofficial) 1679125262000
Bazı aktivistlerin gözaltına alındığı bildirildi. PTI tarafından yayınlanan doğrulanmamış bir video, polisin Khan’ın evindeki işçilere saldırdığını gösteriyor.
Bir aktivist tarafından yayınlanan ayrı bir videoda, bir küreğin Zaman Parkı’nın ön kapısı gibi görünen bir yeri parçaladığı ve ardından polis personelinin yerleşkeye girdiği görüldü.

Polisin PTI amirinin evine de kapıyı kırarak girdiği bildirildi. Personel ayrıca mülkte kurulan kampları da söktü.
Evime Saldırı: İmran Han
Khan, Lahor’daki Zaman Park konutunda devam eden polis operasyonunu kınadı.
“Bu arada Punjab polisi, Bushra Begum’un yalnız kaldığı Zaman Park’taki evime saldırı düzenledi” dedi. “Bunu hangi yasaya göre yapıyorlar? Bu, saklanan Navaz Şerif’in bir atama karşılığında iktidara getirilmesi taahhütlerinin verildiği Londra Planı’nın bir parçası.”

Bu arada Punjab Polisi, Bushra Begüm’ün yalnız olduğu Zaman Parkı’ndaki evime saldırı düzenledi. Hangi yasaya göre bir… https://t.co/JnqnRZzy76

— İmran Han (@ImranKhanPTI) 1679124670000
PTI şefi, Londra’da “İmran’ın partisini yok etmek ve Navaz Şerif aleyhindeki tüm davaları tamamlamak için hapse atılması gerektiğini” belirten bir “anlaşma” imzalandığında ısrar etti. İmran, tutuklanmasının “yasayla hiçbir ilgisi olmadığı” konusunda ısrar etti, ancak aslında “Londra” komplosunun bir parçasıydı.
Yargıtay önünde sıkı güvenlik
Khan’ın kısa süre sonra gelmesi beklenen İslamabad’ın G-11 bölgesindeki adliye binasının dışında sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Geçen Kasım ayında bir suikast girişiminden sağ kurtulan Khan’ın güvenliğini sağlamak için bölgeye büyük bir polis birliği gönderildi.
Khan, kolluk kuvvetlerinin önceki duruşmaları kaçırdığı için onu tutuklamak için uzun süren girişimlerinin ortasında, Toshakhana’daki duruşmaya katılmak için İslamabad’daki mahkemeye giderken hükümetin onu tutuklayacağını bildiğini söyledi.
İslamabad’da Bölüm 144
İslamabad hükümeti Cuma akşamı başkentte özel şirketlerin, güvenlik görevlilerinin veya bireylerin silah taşımasını yasaklayan 144. Maddeyi uygulamaya koydu. Sürücülerin araç kullanırken ruhsat belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
Başkent polisi bir tweet’te bir trafik planı çıkarıldığını ve vatandaşlara G-11 ve G-10 bölgelerine gereksiz hareketlerden kaçınmalarının tavsiye edildiğini söyledi.
“Baş Komiser İslamabad, trafik planının sorunsuz bir şekilde uygulanmasını sağlamak için vatandaşları yetkililerle işbirliği yapmaya ve gereksiz hareketlerden kaçınmaya yönlendirdi.”
Tutuklanmaya karşı koruma
Perşembe günü görülen son duruşmada mahkeme, İmran’ın hakkında çıkarılan yakalama kararlarının durdurulması talebini reddetti.

Ancak İslamabad Yüksek Mahkemesi (IHC), kefaletle serbest bırakılmayacak olan İmran hakkındaki tutuklama emirlerini Cuma günü askıya alarak kendisine Cumartesi günü mahkemeye çıkma şansı verdi.
Cuma günkü duruşmada, İmran’ın avukatı Khawaja Haris, müvekkilinden PTI şefinin 18 Mart’ta mahkemeye çıkacağına dair güvence verdi.

İslamabad Yüksek Mahkemesi, Imran Khan'ın tutuklama emrini askıya aldı


İslamabad Yüksek Mahkemesi, Imran Khan’ın tutuklama emrini askıya aldı


Toshakhana davası
Khan, başbakan olarak Toshakhana adlı devlet sorumlusundan indirimli bir fiyata aldığı ve kar için sattığı pahalı bir Graff kol saati de dahil olmak üzere hediyeler satın aldığı için hedefinde.
1974 yılında kurulan Toshakhana, Kabine Bölümü’nün idari kontrolü altındaki bir departmandır ve diğer hükümetlerin ve eyaletlerin başkanları ve yabancı ileri gelenler tarafından yöneticilere, parlamenterlere, bürokratlara ve memurlara verilen değerli hediyeleri saklar.
Khan, geçen yıl Ekim ayında Pakistan Seçim Komisyonu tarafından satışın ayrıntılarını paylaşmadığı için diskalifiye edilmişti. Seçim kurulu daha sonra, ülkenin başbakanı olarak aldığı hediyeleri sattığı için onu cezalandırmak üzere bölge mahkemesine şikayette bulundu.
Khan, davadaki birkaç duruşmayı atladı.
Savaşlar
PTI şefi, son günlerde polis ve Korucularla çatışan ve çoğu polis olmak üzere 60’tan fazla kişiyi yaralayan yüzlerce destekçisiyle çevrili, Lahor’daki Zaman Park konutunda saklanan Toshakhana davasında tutuklanmaya direndi. .
Çatışmalar, mahkemelerin Çarşamba günü müdahale etmesiyle nihayet sona erdi; Khan’ın destekçileri, eski başbakanı daha fazla polis müdahalesinden korumak için, Khan’ın destekçilerinin evinin ana girişinin dışına nakliye konteynırları yerleştirip kendilerini cop ve sapanlarla donattıkları bir gün.

Polis, Lahor’daki evini kuşatırken Khan, tutuklama emirlerine karşı bir dilekçe ile tekrar ESK’ye koştu.
IHC müdahale etmeyi reddetti ve avukattan mahkemeye gitmesini ve mahkemenin davanın duruşmasını planladığı 18 Mart’ta Khan’ın hazır bulunacağını taahhüt etmesini istedi.
Khan, Cuma günü Lahor yüksek mahkemesinin huzuruna çıktı ve Cumartesi günü kendisine karşı açılan bir yolsuzluk davasını dinleyen yargıcın huzuruna çıkmaya hazır olduğuna dair güvence verdi.
(Ajanslardan gelen girdilerle)Kol saati Pakistan: Polis, İmran Han’ın Lahor’daki evine girdi