Pakistan polisi eski Başbakan İmran Han’ın evini bastı, 61 kişiyi tutukladı

KristoY

Global Mod
Global Mod


LAHORE, İSLAMABAD: Pakistan polisi Yetkililer, Cumartesi günü eski Başbakan İmran Han’ın doğudaki Lahor kentindeki konutuna baskın düzenleyerek 61 kişiyi göz yaşartıcı gaz ve Han’ın destekçileri ile polis arasında çıkan çatışmalar sırasında tutukladı.
Kıdemli polis memuru Süheyl SükheraLahor’daki lüks bir mahallede operasyonu yöneten , polisin Khan’ın Tehreek-e-Insaf partisi üyeleri ve isyancı destekçileri tarafından kurulan bir barikatı kaldırmak için harekete geçtiğini söyledi. Khan’ın evinin etrafındaki şeritleri beton bloklarla, kesilen ağaçlarla, çadırlarla ve park halindeki bir kamyonla kapattıklarını söyledi.
Khan, suçlamalarla yüzleşmek üzere bir yargıç huzuruna çıkmak için İslamabad’a gittikten sonra evde değildi. Görevdeyken devlet hediyeleri sattı ve eşyalarını sakladı. Hakim, duruşmayı 30 Mart’a erteledi.
Sukhera, Khan taraftarlarının coplarla polise taş ve molotof kokteyli atarak direnmeye çalıştığını ve Khan’ın evinin çatısına çıkan bir kişinin ateş açtığını söyledi. En az üç polis memuru yaralandı.
Sukhera, polisin Khan’ın evinin ön kapısını kırdığını ve hafta boyunca polise yönelik saldırılarda kullanılan otomatik silahlar, Molotof kokteylleri, demir çubuklar ve sopalar bulduğunu söyledi. Sukhera, polise yapılan ve düzinelerce memurun yaralanmasına neden olan saldırılara karışan insanları korumak için genişleyen konutta yasadışı yapıların inşa edildiğini söyledi.
İçişleri Bakanı Rana Sanaullah daha sonra polisin Khan’ın sığınak buldukları ve daha fazla yasadışı silah ve mühimmat sakladığından şüphelendikleri evinde tam bir arama yapacağını söyledi.
Lahor’daki görgü tanıkları, polisin Khan’ın destekçilerini göz yaşartıcı gaz sıkarak ve onları Zaman Parkı mahallesindeki birkaç eve kadar kovalayarak dağıtmaya çalıştığını söyledi.
Khan’ın tutuklama emrinin bir gün önce askıya alınmasının ardından, Khan’ın avukatı Cumartesi günü İslamabad’da bir mahkeme huzuruna çıktı ve ona İslamabad’a seyahat etmesi ve tutuklanmadan yolsuzluk davasında suçlamalarla yüzleşmesi için bir süre verildi.
Khan, davayla ilgili daha önceki bir duruşmaya katılmadığı için Salı gününden bu yana Lahor’daki evine kapatılmıştı. Destekçileri, eski başbakanı tutuklanmaktan korumak için iki gün boyunca taş atıp polisle çatıştı.
Khan’ın konvoyu Cumartesi günü İslamabad’daki federal yargı kompleksinin yakınına geldi ve burada destekçileri, onların komplekse girmelerini engelleyen polisle çatıştı. Öfkeli Khan taraftarları, polisi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kapsülleri kullanarak karşılık veren polise taş attı. Sanaullah, Khan’ın destekçilerinin çoğunun silahlı olduğunu söyledi.
Khan’ın avukatı Babar Awan, Khan’ın özel koşullar altında mahkemeye çıkmaktan muaf tutulması için başvurdu.
Adalet Bakanı Azam Nazeer Tarar, Khan’ı Cumartesi günü adliye kapısına gelmesine rağmen polise teslim olmadığı ve mahkemeye çıkmadığı için mahkum etti. Khan’ı protestocu destekçilerini suçlamalardan kaçınmak için kullanmakla suçladı.
Tarar’a göre Khan taraftarları dağılırken adliye binasının dışında iki polis arabasını ve çok sayıda motosikleti ateşe verdi.
Khan, İslamabad’a yaptığı yolculuk sırasında bir video mesajında, eşi evde yalnızken polisin Lahor’daki evine baskın düzenlediğini söyledi. Eylemi kınadı ve sorumluların cezalandırılmasını istedi.
Khan’ın PTI parti sekreteri Asad Umar, Pakistan Başyargıcına yazdığı bir mektupta, polisin Khan’ın Lahor’daki evine baskın yapmak için İslamabad’a gitmesini beklediğini kaydetti. “Kapılar ve duvarlar yerle bir edildi” ve evdeki 40’tan fazla kişi tutuklandı dedi.
Şimdi muhalefet lideri olan Khan, geçen Nisan ayında parlamentoda yapılan bir güvensizlik oylamasında görevden alınmıştı. Görevdeyken devlet hediyelerini satma ve varlıkları gizleme suçlamalarıyla karşı karşıya, suçlamaları reddediyor. Bu, eski kriket oyuncusuyken İslamcı siyasetçiye devrilmesinden bu yana karşı karşıya olduğu birçok davadan biri.
Erken parlamento seçimleri çağrısında bulunan 70 yaşındaki Han, iktidardan indirilmesinin halefi Başbakan Şahbaz Şerif ile ABD arasındaki bir komplonun parçası olduğunu iddia etti. Hem Washington hem de Şerif hükümeti suçlamaları reddetti.