Ortadoğu'da Savaş: Gazze ateşkes görüşmelerinde kriz mi var?

KristoY

Global Mod
Global Mod
BM Güvenlik Konseyi ilk kez “derhal ateşkes” çağrısında bulundu ancak Gazze savaşı devam ediyor. Bu arada Doha'daki müzakerelerin yeniden durduğu söyleniyor. Genel Bakış.





İslamcı Hamas'a göre, yardım malzemelerinin uçaklardan atılmasının ardından Gazze Şeridi açıklarında 12 Filistinli denizde boğuldu. Hamas kontrolündeki hükümetin medya ofisi, kıyı bölgesinin kuzey kesimindeki bir plajdan denize düşen paketlere ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.



Bağımsız kaynaklarca doğrulanamayan olayın pazartesi günü öğleden sonra meydana geldiği belirtildi. Görgü tanıkları, boğulanlardan bazılarının yüzme bilmediğini, bazılarının ise paketleri birbirine bağlayan halatlara dolandığını söyledi.


ABD, Ürdün ve diğer ülkeler bir ayı aşkın süredir askeri uçaklardan yardım malzemelerini bırakıyor. Mart ortasında Almanya da girişime katıldı. Ancak yardım kuruluşları, bu tür bir hava taşımacılığının, yardım malzemelerinin karadan taşınmasının yerini alamayacağını belirtiyor.


İsrailli temsilcilerin Doha'dan ayrıldığı söyleniyor


Bu arada basında çıkan haberlere göre, Gazze savaşında ateşkes ve daha fazla Hamas rehinesinin serbest bırakılması yönündeki müzakereler kriz noktasına ulaştı. İsrail medyasında yer alan haberlere göre, yabancı istihbarat servisi Mossad'ın başkanı liderliğindeki İsrail müzakere ekibi, görüşmelerin yapıldığı yer olan Katar'ın başkenti Doha'dan ayrılarak İsrail'e dönecek.


Bunun nedeni İslamcı Hamas'ın ABD'nin uzlaşma önerisini reddetmesidir. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ofisine göre şunları söyledi: “Hamas'ın tutumu, bir anlaşmaya ilişkin müzakerelerin sürdürülmesiyle ilgilenmediğini açıkça kanıtlıyor ve BM Güvenlik Konseyi'nin kararının yol açtığı zararın üzücü bir kanıtı.”


ABD veto hakkını kaldırdı


BM Güvenlik Konseyi, uluslararası hukuk açısından bağlayıcılığı olan bir kararla, savaşın başlangıcından bu yana ilk kez Gazze Şeridi'nde “derhal ateşkes” çağrısında bulundu. Ayrıca Birleşmiş Milletler'in en güçlü organı, Hamas'ın elinde bulunan tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep ediyor. İsrail, rehinelerin serbest bırakılmasının ateşkesin açık bir koşulu olarak belirtilmemesini de eleştirdi.


ABD veto hakkından feragat etmişti. Karar, Gazze Şeridi'ndeki insani durumun felaket olduğu bir ortamda ve İsrail'in Mısır sınırındaki Refah kasabasına saldırı düzenleyeceği korkusu karşısında geldi.


Güvenlik Konseyi'nin kararının ardından Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi de dahil olmak üzere müzakerelerde kapsamlı ateşkes talebini sürdüreceğini söyledi.


Basında çıkan haberlere göre Hamas, 15 Mart'ta üç aşamalı bir plan önerisi sundu. Bunlardan ilki, yüzlerce Filistinli mahkum karşılığında yaklaşık 40 rehinenin değiş tokuşunu içeren altı haftalık bir ateşkes olacak. Ancak ikinci aşamanın başlangıcında tam ateşkes ilan edilebilir. Ancak yeni açıklamaya göre Hamas orijinal taleplerinde ısrar etmeye devam ediyor.


Netanyahu, Hamas'ın “aşırı taleplerinden” bahsetti. Terör örgütünün hedefi Gazze Şeridi'ndeki gücünü korumak ve “söz verdiği gibi 7 Ekim katliamını defalarca tekrarlayabilmek”. Hamas “Güvenlik Konseyi kararını kutlarken ABD'nin tüm uzlaşma önerilerini reddetti.” İsrail, Hamas'ı yok etme ve tüm rehineleri serbest bırakma şeklindeki savaş hedeflerine bağlı kalıyor.


ABD Savunma Bakanı İsrailli meslektaşını kabul etti


ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Joav Galant ile yaptığı görüşmede Gazze Şeridi'ndeki insani durumun iyileştirilmesi yönünde çağrıda bulundu. Konuşma metnine göre Austin, Galant'ı karşılarken “Bugün Gazze Şeridi'ndeki sivil kayıpların sayısı çok yüksek ve insani yardım da çok düşük” dedi. Bu yüzden oradaki acıların nasıl hafifletilebileceği konusunda meslektaşıyla konuşmak istedi. Austin aynı zamanda İslamcı Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği katliamla ilgili olarak da şunu açıkça ortaya koydu: “Hiçbir ülke bu kadar teröre katlanmamalı, hiçbir ülke de böyle bir tehlikeye tahammül edemez.” ABD hükümetinin hedefi bölgeyi daha güvenli hale getirmek. Gallant, Hamas'ın yok edilmesi ve rehinelerin serbest bırakılmasının İsrail'in hedefi olduğunu vurguladı.


Pentagon, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, ortak görüşmede Austin'in, ABD ve İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki sivil nüfusu koruma konusunda “ahlaki bir yükümlülüğü” olduğunu vurguladı. Bunda bir de “stratejik çıkar” var. Austin, Galant'a insani erişimi genişletme ve Gazze Şeridi'ndeki dağıtım sorunlarını çözme çağrısında bulundu. ABD Savunma Bakanı ayrıca “ABD'nin tüm bölgesel aktörlerin çatışmayı Gazze Şeridi'nin ötesine taşımasını veya genişletmesini engellemeye kararlı olduğunu” açıkça ifade etti.


Kurtarma görevlileri: Hastane bombardıman nedeniyle kapatıldı


Bu arada, kurtarma ekiplerinin açıklamasına göre, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kasabasındaki bir hastane İsrail saldırıları nedeniyle kapatıldı. Filistin Kızılayı, eski adıyla Twitter olan X'te bundan derin üzüntü duyduklarını yazdı. Uluslararası toplum, sağlık ekiplerine, hastalara ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilere gerekli korumayı sağlamadı.


Hastanenin uzun süre kuşatma altında olduğu ve defalarca ateş edildiği belirtildi. İsrail ordusu abluka uygulayarak klinikteki herkesi ayrılmaya zorladı.


İsrail ordusu, Han Yunus'un Al Amal bölgesindeki terörist hedeflere de operasyon düzenlediğini söyledi. Orada teröristler öldürüldü, silahlar bulundu. İsrail, İslamcı Hamas'ı tıbbi tesisleri askeri amaçlarla sistematik olarak kötüye kullanmakla suçluyor. Hamas bunu reddediyor.


BM Filistin yardım kuruluşu UNRWA, Pazartesi günü Dünya Sağlık Örgütü'ne atıfta bulunarak, Gazze Şeridi'nin güneyindeki 15 hastaneden yalnızca iki sahra hastanesinin hâlâ tam olarak işlevsel olduğunu bildirdi. Yardım kuruluşları kıyı şeridindeki felaket koşullarını bildiriyor.


Lübnan'da hava saldırıları


Lübnan'da yine İsrail saldırıları yaşandı. Lübnan devlet medyasına göre güney Lübnan'daki bir kasabada iki kişi öldürüldü. Lübnan devlet kurumu NNA, ölümlerle ilgili daha fazla bilgi vermedi. Saldırı, sınır kasabası Mais al-Jabal'da bir eve çarptı. İsrail ordusu, bölgedeki Lübnanlı Hizbullah milis mevzilerini hedef aldığını açıkladı. Hizbullah Salı günü savaşçı saflarında bir ölüm daha bildirdi.


Hizbullah'la yakın bağları olan Lübnan Şii Emel Hareketi'ne göre, İsrail'in gece boyunca Lübnan'ın başka bir sınır kasabasına düzenlediği bombardımanda üç sağlık görevlisi hafif yaralandı. İsrail ordusu da Hizbullah hedefine yönelik bir saldırıdan söz etti.


Bu arada İsrail ordusu Lübnan'dan çok sayıda roket fırlatıldığını kaydetti. Bombardıman nedeniyle sınır kasabasında yangın çıktığını söyledi. Yani kimse yaralanmadı. Ordu, komşu ülkedeki fırlatma alanlarına saldırdı.


Herzog: Hamas liderini ölü ya da diri yakalamalı


İsrail Cumhurbaşkanı İzçak Herzog, Hamas lideri Cihia el-Sinvar'ı Gazze savaşında ve rehinelerin serbest bırakılmasında kilit isim olarak görüyor. Kudüs'teki Herzog, “Sonunda başka seçenek yok” dedi. “Savaşa devam etmeliyiz ve Sinwar'ı ölü ya da diri yakalamalıyız, böylece rehineleri evlerinde görebiliriz.”


Ateşkes ve Filistinli mahkumların serbest bırakılması karşılığında rehinelerin serbest bırakılmasıyla ilgili müzakerelere değinen Herzog, şunları söyledi: “Gerçek şu ki – dünya ve biz bununla yüzleşmeliyiz – her şey Cihia el-Sinwar ile başlıyor ve bitiyor. Ekim katliamına karar verdi, o zamandan beri masumların kanını dökmeye çalışıyor, bölgesel durumu tırmandırmak isteyen, Ramazan'a saygısızlık etmek isteyen, ülkemizde bir arada yaşamayı sağlamak için her şeyi yapan ve “Bütün dünyayı yok etmek isteyen odur.” Bölgeyle aramızda ve dünya çapında nifak tohumları ekeceğiz.”


İsrail, Hamas yetkilisinin öldüğünü doğruladı


Akşam İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki üçüncü en yüksek Hamas lideri Mervan İsa'nın iki hafta önce düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü doğruladı. Ordu sözcüsü Daniel Hagari Salı akşamı, “Tüm istihbarat bilgilerini kontrol ettik ve kesinliğe ulaştık” dedi. Issa ve bir başka Hamas lideri, İsrail Hava Kuvvetlerinin “karmaşık ve kesin saldırısında” öldürüldü.


İsrail iki hafta önce hava kuvvetlerinin Issa'nın olduğundan şüphelendiği bir tünele saldırdığını bildirmişti ancak o sırada onun öldüğünü doğrulamamıştı. Sekiz gün önce ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail ordusunun Issa'yı öldürdüğünü söyledi.


İsa, İslamcı Hamas örgütünün silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın komutan yardımcısıydı.


Baerbock, durdurulan yardım teslimatlarını hızlandırmak istiyor


Gazze'de acı çeken sivil nüfusa yönelik yardımların yavaşlaması nedeniyle Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, teslimat işlemlerinin hızlandırılmasını teklif ediyor. Yeşil siyasetçi, İsrail'in güney Gazze sınır kapısı olan Tel Aviv sahil metropolünü ziyareti sonrasında şunları söyledi: “Gazze'deki acı göz önüne alındığında, darboğazın tam olarak nerede olduğu ve kimin suçlanacağı konusundaki tartışmayı artık kaldıramayız.” .


Baerbock, hem Mısır hem de İsrail tarafının kendisine “darboğazın her şeyden önce kamyonlar arasında yeniden yükleme yapılması, bazı durumlarda üç kez yeniden yüklenmesi ve üç kez denetlenmesi” olduğunu söylediğini söyledi. Yani “bu üç yeniden yüklemeyi durdurmanın bir yoluna ihtiyacımız var.” Kendisi, az sayıda kamyonun doğrudan Gazze'ye gittiği ve artık sınırda yeniden yüklenmediği Ürdün konseptini büyük ölçüde genişletmek için çalışacak. Almanya “bunun önümüzdeki birkaç gün içinde gerçekleşmesini sağlamak için her şeyi yapacaktır”. Şimdiye kadar Mısır veya Ürdün'den gelen kamyonların Gazze'ye girmeden önce Filistinli kamyonlara yüklenmesi ve daha sonra Filistinli sürücüler tarafından taşınması gerekiyordu.


Baerbock, İsrailli yetkililere Hollanda ile birlikte güvenlik kontrollerinin gerçekleştirilebileceği ilave tarayıcılar temin etmek istediğini de açıkça ifade ettiğini söyledi. Gerekirse Avrupalı müfettişler de sağlanabilir. Dışişleri Bakanı, Almanya'nın insani yardımların en büyük bağışçılarından biri olduğunu ekledi. Almanya'nın Dünya Gıda Programı aracılığıyla finanse ettiği gıda yardımının büyük bir kısmı ne yazık ki Ürdün'de bulunuyor. Baerbock, “Artık orada bulunan bu malların nihayet insanlara ulaşmasını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” diye talep etti.


dpa

#Konular