İsrail: On binlerce kişi Netanyahu hükümetini protesto etti

KristoY

Global Mod
Global Mod
İsrail
On binlerce kişi Netanyahu hükümetini protesto etti





Tel Aviv’de Başbakan Netanyahu’nun hükümetine karşı protestolar. Fotoğraf

© Tsafrir Abayov/AP/dpa


İsrail’de aylardır Netanyahu hükümetine karşı protestolar düzenleniyor. Yalnızca Tel Aviv’de 130.000 kişi yeniden sokaklara döküldü.





İsrail’de on binlerce kişi, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun sağcı dini hükümetini protesto etmek için yeniden sokaklara döküldü. Cumartesi gecesi birçok büyük şehirde toplandılar ve İsrail bayrakları salladılar.


Tel Aviv’deki pankart ve tabelalarda “Durdurun onları”, “İsrail İran değil” veya “Yağmacı hükümet” gibi sloganlar yazıyordu. Organizatörlere göre, yalnızca Akdeniz metropolünde 130.000’den fazla kişi katıldı.


Hükümet tarafından bastırılan bir yargı reformu nedeniyle İsrail genelinde aylardır düzenli mitingler yapılıyor. Bu hafta protesto, devlet maliyesinin planlanan yeni dağıtımına da yönelikti. Hükümetin bütçeyi Mayıs ayı sonuna kadar onaylaması gerekiyor. Basında çıkan haberlere göre, özellikle katı dindar koalisyon partileri, finans komitesi tarafından hâlihazırda onaylanan planlardan yararlanmalı.


Protestoları düzenleyenler, hükümeti “siyasi yolsuzluk lehine hazineyi yağmalamakla” suçladılar. Netanyahu yaptığı açıklamada, “diktatörlük yasalarının uygulanmasını kolaylaştırmak için” müttefiklerine vergi parası dağıttığını söyledi.


Sağcı dini koalisyon, yargıyı yeniden yapılandırarak en yüksek ulusal mahkemenin etkisini azaltmak istiyor. Mahkemeyi siyasi kararlara aşırı müdahale etmekle suçluyor. Eleştirmenler güçler ayrılığının tehlikede olduğunu düşünüyor ve bir devlet krizi uyarısında bulunuyor. Netanyahu planları Mart ayında askıya aldı. Hükümet ile muhalefet arasında uzlaşma için yürütülen müzakereler şu ana kadar başarısız oldu.


dpa