İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ukrayna’ya askeri yardım ve arabuluculuk yapmayı düşündüğünü söyledi

fahri

Global Mod
Global Mod


WASHINGTON: İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Çarşamba bunu düşündüğünü söyledi Ukrayna’ya askeri yardım ve ABD’nin daha aktif katılım çağrılarını takiben arabulucu olarak hareket etmeye hazırdı.
Netanyahu, Ukrayna’ya kesin taahhütlerde bulunmadı ve İsrail, komşu Suriye’deki hava sahasını kontrol eden ve İsrail’in baş düşmanı İran’ın hedeflerine yönelik saldırılarına göz yuman Rusya ile ilişkilerini sürdürdü.
Netanyahu’ya CNN ile yaptığı bir röportajda İsrail’in Ukrayna’ya, İsrail’i hava saldırılarından koruyan ABD destekli teknoloji Demir Kubbe gibi yardım sağlayıp sağlayamayacağı soruldu.
Netanyahu, “Kesinlikle araştırıyorum” dedi.
ABD’nin İsrail’de konuşlanmış az bilinen bir topçu stokunu Ukrayna’ya taşıdığını doğruladı ve benzer bir çabanın parçası olarak Yahudi devletinin İran’a karşı kendi operasyonlarını artırdı.
“ABD az önce İsrail’in cephaneliğinin büyük bir bölümünü aldı ve Ukrayna’ya verdi. İsrail de, açıkçası, İran’ın Ukrayna’ya karşı kullandığı silah üretimine karşı burada bahsetmeyeceğim şekillerde hareket ediyor” dedi.
Ukraynalı ve Batılı yetkililer, İran’ın bunu yapmak için Rusya’ya düşük maliyetli insansız hava araçları sattığını söylüyor Ukrayna’nın işgaliTahran inkar etse de.
Netanyahu, Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra resmi olmayan bir rolde arabuluculuk yapmasının istendiğini, ancak o sırada muhalefette olduğu için bunu yapmadığını söyledi.
Tarafların ve ABD’nin talep etmesi halinde arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi.
“İyi bir zaman ve doğru koşullar olması gerektiğini bilecek kadar uzun süredir koşuyorum. Olursa, kesinlikle değerlendireceğim” dedi.
Yorumlar, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in İsrail ile Filistinliler arasında alevlenen şiddet olayları sonrasında sükunet çağrısında bulunan ve aynı zamanda İsrail’i Ukrayna’ya yardımı hızlandırmaya çağıran ziyareti sonrasında geldi.
Blinken, İsraillilerin bildiği bir dilde, Ukrayna’nın “halkını ve var olma hakkını cesurca savunduğu için yardıma ihtiyacı olduğunu” söyledi.
İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Blinken’e, savaştan bu yana bu tür ilk gezi olan ülkesinin büyükelçiliğini yeniden açmak için Ukrayna’ya gideceğini söyledi.
Netanyahu’nun selefi Naftali Bennett, arabuluculuk yapmak için Mart ayında Moskova’ya sürpriz bir ziyarette bulundu. Putin.
Bennett, Putin’in mesajlarını Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr’e iletti. Zelenskiy ancak doğrudan müzakereler düzenleyemedi.