İşgücü piyasası: Hükümet eğitim garantisini başlatıyor

KristoY

Global Mod
Global Mod
işgücü piyasası
Devlet eğitim garantisini başlatıyor





Bir eğitim merkezinde otomotiv ticaretinde stajyer. Fotoğraf

© Felix Kästle/dpa


Ampel partileri arasındaki koalisyon anlaşmasında gençler için eğitim garantisi öngörülüyor. Şimdi uygulamanın ilk adımları geliyor. Ancak planlanan eğitim dönemi ertelenecek.





Eğitim garantisi ile federal hükümet, Almanya’da çıraklık yapmak isteyen mümkün olduğu kadar çok gence uygun bir yer bulmaları için yardım etmek istiyor.


Federal kabine tarafından kabul edilen Çalışma Bakanı Hubertus Heil’in (SPD) eğitim ve ileri eğitim teşvikini güçlendirmeye yönelik yeni yasa taslağının sağladığı şey budur.


Şirketlerdeki eğitim pozisyonları da önceliğe sahip olmalıdır. Hareketlilik bonusu, gençlerin daha uzak bölgelerdeki eğitim yerlerini kabul etmelerini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Henüz meslek seçimi yapmamış gençler kariyer yönlendirme için staj yoluyla destek alabilmelidir.


iş dışı eğitim hakkı


İş dışı eğitim hakkı da yeni oluşturulacak, böylece düzenli bir eğitim yeri olmayan gençlerin de uygun beklentileri olacaktır. Taslağa göre, “Dış tesislerdeki mesleki eğitim, gerektiğinde ek olarak kullanılmalı, ancak ‘ultima ratio’ olarak kalmalıdır”, yani son çare.


İleri Eğitim Yasası, diğer şeylerin yanı sıra, bir yeterlilik ödeneği de sağlar. Yapısal değişim geçiren şirketlerdeki çalışanlar, daha ileri eğitim için serbest bırakılabilmelidir. Daha sonra Federal İstihdam Bürosundan maaş ikamesi olarak bir yeterlilik ödeneği alabilmeleri gerekir. Çalışanlar için ileri eğitim teşviki de basitleştirilecektir. Planlanan adımların amacı, şirketlerdeki değişimler ve artan vasıflı eleman açığı göz önünde bulundurularak, çalışanların çalışma hayatları boyunca hedefli bir şekilde ileri eğitim almalarıdır.


Ancak Çalışma Bakanı Heil tarafından Avusturya modeline göre açıklanan eğitim dönemi şimdilik uygulanmayacak. Gelecekte, çalışanlar bir yıl boyunca eğitimlerine ücretli olarak devam edebilmelidir. Şimdi bir eğitim döneminin tanıtımı, söylendiği gibi daha sonraki bir tarihte gerçekleşecek.


dpa

#Konular