Güney Kore: Sıkıyönetim kaldırıldı: Başkan Yoon güç mücadelesini kaybetti

KristoY

Global Mod
Global Mod
Güney Kore
Sıkıyönetim kaldırıldı: Başkan Yoon güç mücadelesini kaybetti

Mevcut bağlantıyı kopyala

Bir zamanlar sıkıyönetim ve geri dönüş: Güney Kore son derece çalkantılı gelişmeler nedeniyle belirsizlik altında tutuluyor. Başkanın siyasi geleceği fazlasıyla belirsiz görünüyor.

Demokratik Güney Kore'de saatler süren kaos: Düşük kamuoyu yoklamalarında yer alan Başkan Yoon Suk Yeol, beklenmedik bir şekilde uyguladığı sıkıyönetim sistemini birkaç saat içinde kaldırdı. Daha önce, Meclis'te bulunan 190 üyenin tamamı Cumhurbaşkanı'na olağanüstü halin kaldırılması çağrısında bulunmuştu. En büyük muhalefet partisi Yoon'u anayasayı ihlal etmekle suçladı ve onu derhal istifaya çağırdı. Aksi takdirde azil soruşturması başlatılacak.

Güney Kore'nin en önemli müttefiki ve koruyucu gücü olan ABD, Almanya gibi Yoon'un kısa süreliğine sıkıyönetim ilan etmesinden derin endişe duyuyordu. Komşu Japonya da şaşkınlıkla tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Yoon'un bu dönüşünü memnuniyetle karşıladı ve siyasi farklılıkların “barışçıl ve hukukun üstünlüğü ilkelerine uygun olarak” çözülmesi gerektiği konusunda uyardı.

Seul'de binlerce gösterici, Yoon'un eylemlerini yüksek sesle protesto etmek için gece boyunca ordu tarafından kordon altına alınan parlamentonun önünde yürüdü. Eleştiri kendi hükümetinden de geldi: İktidar partisinin başkanı Han Dong, “Kore Cumhuriyeti liberal demokratik bir ulustur ve liberal demokrasiyi savunmak için halkın yanındayız ve bu sıkıyönetim ilanına kararlı bir şekilde karşı çıkacağız” dedi. Hoon.

Başkan muhalefeti suçladı

Bu, Güney Kore'nin 1980'lerin sonlarında demokrasiye geçişinden bu yana ilk kez ülkenin cumhurbaşkanının sıkıyönetim ilan etmesiydi. 1945'te Japonya'dan bağımsızlığını kazandıktan sonra 1980'lerin sonuna kadar Güney Kore ağırlıklı olarak askeri diktatörlükler tarafından yönetildi. 1980 baharında, dönemin askeri diktatörü Chun Doo Hwan, Güney Kore'de son kez sıkıyönetim ilan etti.

Hareketin sonucunda tüm siyasi faaliyetler kısa süreliğine yasaklandı. Yoon ayrıca medya ve yayıncıların faaliyetlerini de etkili bir şekilde kısıtladı.

63 yaşındaki adamı bu radikal adımı atmaya neyin motive ettiği hala belirsizliğini koruyor. Muhafazakar devlet başkanı, televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında sıkıyönetim uygulamasının “anayasal özgürlük düzenini korumayı” amaçladığını savundu. Yoon, “Dün gece saat 23.00'te, ulusu devlet karşıtı güçlerden korumak amacıyla olağanüstü hal ilan ettim” dedi. Muhalefeti Kuzey Kore'deki komünist rejime sempati duymakla suçladı.

Güney Kore, 1953'te Kore Savaşı'nın sona ermesinden bu yana kuzey komşusuyla resmi olarak savaş halinde bulunuyor; savaş barış anlaşması yerine ateşkesle sona erdi. Yoon'un mensubu olduğu siyasi sağ için, sol kampı komünist ve “Kuzey Kore yanlısı” olarak karalamak yaygın bir suçlamadır.

Yoon zayıf anket rakamlarına karşı mücadele ediyor

Uzmanlara göre, kısa süreli sıkıyönetim ilanının nedeni iç politika olabilir. Başkan aylardır sefil anket rakamlarıyla boğuşuyor. Geçtiğimiz birkaç hafta sonu boyunca artan sayıda protestocu, Yoon'un görevden alınmasını talep etmek için Seul şehir merkezinin sokaklarına döküldü. Ayrıca eşine yönelik yolsuzluk iddiaları da uzun süredir ortalıkta dolaşıyor. Aynı zamanda hükümet kanadı ve parlamentodaki muhalefet gelecek yılın devlet bütçesi konusunda tartışıyorlardı.

Yoon, muhalefetin çoğunlukta olduğu parlamentoyu, bakanları ve diğer yetkilileri görevden alma yönündeki önergelerle hükümetin işlerini engellemekle suçladı. Hükümetin Mayıs 2022'de göreve başlamasından bu yana Ulusal Meclis 22 görevden alma önergesi sundu.

Başkanın Güney Kore siyasi sisteminde güçlü bir rolü var. Başbakan da açıkça ona tabidir. Doğrudan seçilen cumhurbaşkanının yetkisi nispeten kapsamlıdır, ancak beş yıllık bir yasama döneminden sonra yeniden seçilemeyebilir. Kamuoyu baskısı göz önüne alındığında uzmanlar, Yoon'un 2027'deki yasama döneminin sonuna kadar görevde kalmasının pek mümkün olmadığını söylüyor.

Çarşamba gecesi parlamento önünde yapılan protestolara rağmen, birkaç küçük arbede dışında durum sakin kaldı. Seul'deki Alman büyükelçiliği başlangıçta “yabancı uyrukluların kişisel güvenliğine ve mallarına yönelik acil bir tehdit” görmedi.

dpa