Güney Kore: Parlamento geçici başkanın görevden alınması yönünde oy kullandı

KristoY

Global Mod
Global Mod
Han Ördek Soo
Güney Kore'de devlet krizi: Geçici Başkan Han da görevden alındı

Mevcut bağlantıyı kopyala

Güney Kore'deki siyasi kaos devam ediyor: Başkan Yoon Suk Yeol'un görevden alınmasının ardından halefi hakkında azil soruşturması başlatıldı.

Güney Kore parlamentosu geçici başkan Han Duck Soo'nun görevden alınması yönünde oy kullandı. Ulusal Meclis başkanı Woo Won Shik, 300 milletvekilinin 192'sinin muhalefetin sunduğu önergeye oy verdiğini, bunun gerekli basit çoğunluktan çok daha fazla olduğunu söyledi. Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Choi Sang Mok'un geçici başkan olarak Han'ın yerine geçmesi bekleniyor.

Bu, Güney Kore parlamentosunun iki haftadan kısa bir süre içinde ikinci kez bir devlet başkanını görevden alması yönünde oy kullanması oldu. Han'ın selefi Yoon Suk Yeol, daha önce kısa süreli sıkıyönetim ilanının ardından açığa alınmıştı.

Şu anda boş olan üç anayasa mahkemesi hakimi pozisyonunu doldurmayı reddeden Han, muhalefet partileri tarafından Yoon Suk Yeol'un görevden alınma davasını etkili bir şekilde karmaşık hale getirmekle suçlanıyor.

3 Aralık 2024, 21:57

analiz

Güney Kore'nin demokrasisi neden belirsizlik içindeydi ve kriz devam ediyor

Güney Kore Anayasa Mahkemesi azil sürecini başlatıyor

Anayasa Mahkemesi ayrıca Cuma günü Yoon'a karşı görevden alma işlemlerine başladı. Bugün için planlanan ilk duruşmada hem Yoon Suk Yeol'un hem de Ulusal Meclisin yasal temsilcileri kendi argümanlarını sunabilecek, tanık çağırabilecek ve delil sunabilecek.

Önümüzdeki birkaç hafta ve muhtemelen aylar boyunca Anayasa Mahkemesi, daha önce Güney Kore Ulusal Meclisi tarafından karara bağlanan Yoon'un görevden alınmasının anayasaya aykırı veya uygun olup olmadığını son duruşmada inceleyecek.

Yargıçların görevden alınmayı onaylaması halinde, en geç 60 gün içinde yeni seçimlerin yapılması gerekecek.

Ancak Anayasa Mahkemesinin görevden alma kararını bozması halinde Yoon Suk Yeol başkanlığa geri dönecek.

Sıkıyönetim ilanı: Askerler ve protestocular karşı karşıya

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, bir televizyon konuşmasında şaşırtıcı bir şekilde Güney Kore'ye yönelik sıkıyönetim ilan etti. Bunu ülkenin demokratik düzeninin korunması gerekliliğiyle gerekçelendirerek parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran muhalefete suçlamalarda bulundu.

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, bir televizyon konuşmasında şaşırtıcı bir şekilde Güney Kore'ye yönelik sıkıyönetim ilan etti. Bunu ülkenin demokratik düzeninin korunması gerekliliğiyle gerekçelendirerek parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran muhalefete suçlamalarda bulundu.

© Kredisiz/Güney Kore Başkanlık Ofisi/AP / DPA

Daha

Geri

Daha öte

Yoon Suk Yeol beklenmedik bir şekilde sıkıyönetim ilan etti

En az altı yargıcın suçlamayı onaylaması gerekiyor. Şu anda Anayasa Mahkemesi'ndeki dokuz yargıç pozisyonundan yalnızca altısı dolu olduğundan, veto oyu, görevden almanın geçersiz ilan edilmesi için yeterli olacaktır.

Yoon, bütçe anlaşmazlığına yanıt olarak Aralık ayının başında beklenmedik bir şekilde sıkıyönetim ilan etti ve kitlesel direnişin ardından saatler sonra tekrar kaldırdı. O zamandan beri Güney Kore'de Yoon'a karşı kitlesel protestolar düzenlendi.

Muhalefet daha sonra Ulusal Meclis'e görevden alma başvurusunda bulundu ve bu önerge, başarısız olan ilk girişimin ardından nihayet 14 Aralık'ta milletvekilleri arasında gereken üçte iki çoğunluğu elde etti.

Yoon geçtiğimiz günlerde ulusu korumak için sıkıyönetim ilan ettiğini söyleyerek tartışmalı kararını savundu. Siyasi muhalifleri, hükümetin çalışmalarını felce uğratan ve ülkenin anayasal düzenini bozan “devlet karşıtı güçler”.

AFP · DPA

rw