Görüş: Patrick Graichen ayrılıyor, Robert Habeck’in sorunları devam ediyor

KristoY

Global Mod
Global Mod
Robert Habeck, Dışişleri Bakanı Patrick Graichen’ı görevden aldı. Geç ama tam zamanında.





Basın toplantısının sonunda, Robert Habeck bir tutam mizaha daldı. Şansölye Yardımcısı, “Sağdıcımı yeni Devlet Bakanı olarak atamayacağım” diyor. Her neyse. Bu, elbette, her açıdan rahatsız edici haftalardan sonra güven verici bir can alıcı nokta.


Birkaç dakika önce Habeck, mevcut Enerji ve İklim Sorunlarından Sorumlu Devlet Bakanı’nı siyasi emekliliğe ayıracağını duyurdu. Patrick Graichen gitmek zorunda çünkü bir iç denetim uyum kurallarının başka bir ihlalini tespit etti. Büyük bir skandal değil ama bir hata çok fazla. Habeck bunu böyle görüyor. İşte böyle görmek zorundasın.

Robert Habeck şantiye koruyucu giysisiyle

Ekonomi Bakanı
Graichen meselesinden sonra ısıtma yasasının önünde: Robert Habeck’in önünde hala hangi şantiyeler var?




7 saat sonra


Ekonomi Bakanı’nın kendisi sağdıç ilişkisinden kişisel sonuçlar çıkarıyor, geç ama çok geç değil. Bir süreci başka biri, örneğin siyasi muhalif ve hatta medya keşfetmeden önce netleştirir. Federal Meclis’teki bir soruşturma komitesi onu nihayet kalıcı savunmaya geçirmeden önce saldırıya geçmeye çalışıyor. Bunun çabalamaktan başka bir şey olup olmayacağına dair makul şüpheler olabilir.


Patrick Graichen durumunda, her şey diğer her şeyle karışmıştı.




Bu, Habeck’in bakanlığında yeşil keçe ve sürdürülebilir kayırmacılık hakkındaki tartışmayı kesin olarak sona erdirme girişimidir. Siyasi Berlin’de uzun süredir bilinen Causa Graichen’i (Causa Graichen) geride bırakarak, kamu çıkarının artık konunun kendisinde değil, sonuçlarında olduğu durumlarda bir şeyin her zaman bir neden olarak ilan edildiği yer. Analiz artık ilgili olanı alakasız olandan tam olarak ayırmadığında, bunun yerine her şeyi birbirine fısıldadığında.


Hala sıralanacak çok şey olurdu.


Parlamentoda duraklama

Eko-partiden Kosova savaşına ve trafik ışıklarına: 40 yıl önce Yeşiller Federal Meclis’e girdi





Konunun kendisinde Graichen ciddi bir hata yaptı. Dena eyaleti enerji kurumunun başına sağdıcının atanmasına karışmamalıydı. Mümkün değil, bu kadar basit.


Graichen, görünüşe göre kişisel bağlantının patlayıcılığını bile fark etti. Bir hafta önce, o sırada sağdıcına bu süreçte kendisine ne iyilik ne de dezavantaj sağlayamayacağını söylediğini açıkladı. Graichen neden hemen geri çekilmedi? Soruya ikna edici bir cevap vermedi. Habeck’e neden hemen haber vermedi? Bu da belirsiz.


Bu yanlış karar için iyi niyetli bir açıklama şöyle görünebilir: Graichen, niteliklerin ikna edici olduğu yerde arkadaşlığın önemli olmadığına inanacak kadar saftı. Daha az yardımsever açıklama, bir sırdaşının işi aldığından emin olmak istemesidir.


Şimdi konudaki hata düzeltilebilir. Dena’daki ana görev yeri yeniden ilan ediliyor. Öte yandan Graichen’in en iyiliksever okumada bile bıraktığı duyarsızlık izlenimi o kadar çabuk iyileşmiyor. Robert Habeck bunu sadece bu hafta fark etmiş olmayacak. Yine de, muhtemelen sadakat ve minnettarlık arasında bir yerde yatan nedenlerle, en önemli devlet sekreterini uzun süre elinde tuttu.


Yeşillerin birbirine para attığını düşünmeyin - Augstein ve Blome hakkında tartışıyorlar En İyi Erkek İlişkisi



İşten çıkarılma an meselesiydi. Graichen’in bir sonraki hatası, ne kadar küçük olursa olsun, Dışişleri Bakanı olarak yaptığı son hata olacaktı. Habeck en son böyle anlaşılmıştı. Bu koşullar altında, özellikle siyasette ve hatta şu anda iktidar koalisyonunu şekillendiren bir güvensizlik ortamında hiç kimse başarılı bir şekilde çalışamaz.


İletişimci Robert Habeck kötü durumda




Bu, Yeşiller için tüm meselenin çifte trajedisini gösteriyor: çünkü Graichen, büyük ölçekli ısı geçişi projesinde tökezlemedi, daha ziyade orta derecede önemli bir federal şirkette bir personel sorunuyla karşılaştı. Ve çünkü tüm uyarı sinyallerine rağmen, Habeck ve ekibi iletişim açısından eleştiriye ve evet, son birkaç haftanın kampanyalarına yeterince hazır değildi.

Ne de olsa Graichen’in soy ağacı, Bakanlığın organizasyon şeması kadar iyi biliniyordu. Sadece Habeck değil, ilgili kamuoyu. Meslektaşı Michael Kellner ile evli olan kız kardeşi, federal hükümetten emir alan bir araştırma enstitüsü olan Öko-Institut’ta diğer bir erkek kardeş gibi çalışıyor. Bu nedenle, Habeck’in bakanlığının buna göre her zaman çürüttüğü daha önce adam kayırmacılık iddiaları olmuştu: Ne Graichen ne de Kellner bu tür emirlerin verilmesinde yer almadı.

O dönemde dikkatle dinleyen herkes, Habeck’in politikalarıyla kışkırttığı direniş hakkında fikir sahibi oldu. Sağcı muhafazakardan aşırı sağcıya çevrede kendisi ve ekibinin yalnızca habitus ve özgeçmiş yoluyla tetiklediği tetik noktaları. Ve yeşil ekonomi ve iklim politikalarının çıkarlarını tehlikeye attığını görenlerin bu potansiyeli öfke için ne kadar kolay harekete geçirebilecekleri.

Ne de olsa, hiç kimse dönüşümün geri tepme olmadan yönetilebileceğini iddia etmedi. Bunu ekolojik olarak uzak çevrelerde yeşil köprüler inşa eden Habeck’ten daha iyi kim bilebilir?

Evet, hiç şüphe yok, en son Causa Graichen olarak formüle edilen şeyin sağdıç meselesinin açıklığa kavuşturulmasıyla çok az ilgisi vardı veya hiçbir ilgisi yoktu. Artık siyasette ve vakıflarda sözde Graichen ağının o kadar çok diyagramı var ki, yakında bakanlıkta Ludwig Erhard Hall’u belgelemek için kullanılabilirler. Alman enerji balonunun neden bu kadar küçük olduğu ve bunda neyin sorunlu olabileceği konusunda ciddi bir tartışmaya yol açmıyorlar.

Hükümet makinesinin önünde Olaf Scholz

Graichen meselesi
Olaf Scholz İzlanda’da: Şansölye, Habeck’in Devlet Bakanı’nın görevden alınmasını böyle yorumluyor




6 saat önce

Twitter’da Graichen’in ailesi hakkında yalanlar var. Bazen bir klan patronu, bazen de ABD’den Almanya’ya enerji geçişini kontrol ettiği söylenen bir eko-milyarderin yardımcısı olarak nitelendirilir. Bu, saçmadan iticiye kadar değişebilir. Meşru eleştirinin özünü çabucak unutabilirsiniz. Ancak böyle bir kampanyaya maruz kalmak, kimseyi asıl hatayı doğru düzgün çalışmaktan kurtarmaz.

Son haftalarda Habeck, Graichen’e, kendisine ve evine karşı yürütülen kampanyalardan sık sık söz etti. Çok sık. Bu, kişinin kendi hatalarının sorumluluğunu yeterince ciddiye almadığı izlenimini verebilir – bazı süreçler uzun süredir şirket içinde kontrol edilmiş olsa bile.

Yeşiller, sadece bir kampanyanın kurbanı olarak eleştirilere karşı koymakta hiçbir zaman başarılı olmadılar. Bu haksızlık olabilir. Sadece dırdır etmek, kamusal tartışmayı nadiren değiştirir. Siyasi tartışmalarda saçmalıklara karşı en etkili araç, olabildiğince geniş bir saçmalık olmayan ittifaktır. Ve bu bağlanmalı, değer verilmeli ve beslenmelidir.


Patrick Graichen, ayrıntılar için Habeck’in adamıydı. Bu güne kadar uzmanlığı hakkında hiç şüphe yok. Ancak Habeck iklim politikasında başarılı olmak istiyorsa, yalnızca olgusal konuların doğru olması gerekmez. Teorik olarak kolayca yüzde iki yoluna götüren şey, yine de siyasi gerçeklikte şu ya da bu tepeyi tırmanmak zorunda kalabilir. Bu girişime hızla hazırlanmak Habeck’in işi. Bir sonraki Dışişleri Bakanı da bunu elinden almayacak. Bunu tek başına atlatması gerekiyor.

#Konular