Göç: Faeser, AB iltica reformu için bastırıyor, başarısızlık konusunda uyarıyor

KristoY

Global Mod
Global Mod
göç
Faeser, AB iltica reformu için bastırıyor, başarısızlık konusunda uyarıyor





Federal İçişleri Bakanı Nany Faeser, Şansölye Olaf Scholz (ikisi de SPD’li) ile konuşurken. Fotoğraf

© Kay Nietfeld/dpa


Bugün AB içişleri bakanları, Avrupa iltica sisteminde büyük bir reform başlatmak için yeni bir girişimde bulunuyorlar. Almanya temsilcisi daha fazla ulusal izolasyon konusunda uyardı.





AB içişleri bakanlarının iltica politikası konulu toplantısından önce, Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser reformların aciliyetini açıkça belirtti ve anlaşmazlığın olumsuz sonuçları konusunda uyarıda bulundu.


SPD’li siyasetçi Almanya yazı işleri ağına “1990’larda, Balkan savaşlarından sonra, kalıcı olarak işleyen bir sisteme ulaşmayı başaramadık.” “Ve 2015’te Suriye’den yapılan büyük uçuştan sonra da başaramadık” diye ekledi. Almanya içişleri bakanı, “Şimdi sonuç almamız önemli. Aksi takdirde daha fazla ulusal izolasyon bekleyebiliriz. Avrupa’nın açık sınırlarını kurtarmak zorundayız.” AB’nin dış sınırları güvenilir bir şekilde kontrol edilmezse, Schengen sistemi tehlikede olacaktır.


Masada farklı taslaklar


Bugün Lüksemburg’da içişleri bakanları toplantısında, Avrupa iltica sisteminde büyük bir reform başlatmak için yeni bir girişimde bulunulacak. Masada, İsveç’in mevcut AB Konseyi Başkanlığı’nın AB Komisyonu’ndan gelen öneriler temelinde hazırladığı yasal metin taslakları var. Özellikle, kalma olasılığı olmayan göçmenlere karşı daha katı bir yaklaşım sağlarlar. Diğer konuların yanı sıra, AB’nin dış sınırlarında sığınma başvurularına ilişkin ön kontrollerin yapılıp yapılmayacağına ilişkindir. Federal hükümet, 18 yaşın altındaki küçüklerin ve çocuklu ailelerin bu prosedürlerden muaf olmasını sağlamak istiyor.


Faeser, AB’nin dış sınırlarında sığınma prosedürleri olması gerektiğini vurguladı. Ancak bu, “işkenceden, savaştan ve terörden kaçan insanlar için geçerli olmamalı”. AB’de korumaya ihtiyaç duyma olasılığı düşük olanlar için hızlı ve adil iltica prosedürleriyle ilgili. Genel olarak şu geçerlidir: “Sığınma hakkı etkilenmez. İnsanlar burada Avrupa’da sığınma başvurusu yaptıklarında, adil, anayasal bir prosedür görmeleri gerekir. Her vaka ayrı ayrı incelenmelidir.”


SPD’li siyasetçi ayrıca şunları vurguladı: “Mültecilerin dağıtımında dayanışma genel paketin bir parçası olacaktır. Bir anlaşmaya varırsak, o zaman bu ayrılmaz bir parça olmalıdır. Sadece sınır prosedürleri veya sadece adil bir dağıtım yoktur. Her ikisi de koşulludur.”


Partizan olmayan İltica Komisyonuna karşı Faeser


Faeser, federal siyaset açısından, CDU’nun partizan olmayan bir komisyonda Alman sığınma politikasında bir reform hazırlama önerisini de reddetti. SPD’li siyasetçi, “Durumu iyileştirmek için tek bir şans var: ve bu şans Avrupa’da. İzole edilmiş bir Alman yolu yok,” dedi. “Ne yazık ki eski Avrupa partisinden çok uzakta olan CDU bunu anlamalı.”


Tamamen ulusal düzeyde böyle bir komisyon “sorunun nedenleri hakkında hiçbir şeyi değiştirmez” diye açıkladı. Faeser uyardı: “Ve kimse unutmamalı: Sığınma hakkı anayasamızda yüksek bir değere sahiptir. Sığınma hakkına meydan okumak isteyen herkes, AfD’nin kirli oyununu oynuyor ve aşılmaması gereken sınırları zorluyor.”


Böyle bir partiler arası komisyon önerisi Saksonya Başbakanı Michael Kretschmer’den geldi. Onun fikirlerine göre, komisyon, Temel Kanun’da bir değişiklik de içerebilecek bir öneriyi altı ay içinde hazırlamalıdır. Diğer şeylerin yanı sıra, mali çekme etkisini azaltmak için sığınmacı yardımlarını diğer AB ülkelerinin düzeyine indirmekle ilgileniyor. CDU lideri Friedrich Merz, söylediği gibi teklifi kabul etmekten mutlu oldu. CDU’nun liberal kanadından Schleswig-Holstein Eğitim Bakanı Karin Prien de Kretschmer’in önerisini destekledi.


dpa

#Konular