Genel Bir Bakışta Konum: Gazze Yardım Teslimatları, Yumuşmalara Dönüşüm Yapmalı

KristoY

Global Mod
Global Mod
Bir bakışta konum
Gazze Yardım Teslimatları, kargaşalara rağmen devam etmelidir

Mevcut bağlantıyı kopyalayın

Anma listesine ekle

Tartışmalı bir temel Gazze'deki yardım mallarının dağılımı ile başlar. İsrail'in liderliği olağan yardım örgütleriyle uğraşmak istiyor. Ama başlangıç kaotik.

Tartışılan Gazze Şeridi'ndeki yardım mallarının yeni bir temel tarafından dağılımı, ilk kargaşaya rağmen devam etmelidir. Bu, kıyı şeridinin güneyinde yeni bir dağıtım merkezinin fırtınası üzerine rapor verdikten sonra Gazze İnsaniiti Vakfı (GHF) tarafından ilan edildi – Filistin bilgilerine göre, birkaç ölü ve düzinelerce yaralanma olduğu söyleniyor. Vakıfa göre, diğer yardım mallarına sahip kamyonların bugün Gazze Şeridi'nde teslim ettiği söyleniyor.

Yoğun nüfuslu alanın güneyinde GHF merkezinin açılmasından sonra – toplam dört merkez planlanıyor – İsrail medya raporlarına ve görgü tanıklarına göre kaotik sahneler vardı. İsrail ordusu, askerlerin merkezin dışında uyarı atışları yaptıklarını söyledi. Durum kontrol altına alındı. Havadan vurulmadı.

İsrail medyası başlangıçta ABD balmumu insanların panik içinde patladıkları uyarı çekimleri yaptığını bildirmişti. Filistin kurtarma işçileri daha sonra İsrail ordusu tarafından atılan üç kişinin öldürüldüğünü ve düzinelerce yaralandığını bildirdi. Ordu başlangıçta olay hakkında yorum yapmadı.

Vakıf, Rafah'taki dağıtım merkezindeki büyük acele göz önüne alındığında, GHF ekibinin “az sayıda Gazze sakininin yardım mallarını güvenli bir şekilde almasına ve tekrar dağılmasına izin vermek için seçici olarak geri çekildiğini” açıkladı. Ekip, mağdurları önlemek için güvenlik protokolüne bağlı kaldı. Daha sonra normal çalışma devam etti.

Vakıf Hamas'ın Engellilerden Şikayetleri

Son zamanlarda rahatlamış olan İsrail tarafından bir ay süren yardım mallarının uzun ablukası göz önüne alındığında, birçok insanın umutsuz yeri, tartışmalı kıyı şeridinde tekrar kötüleşti. Büyük ölçüde yok edilen yaklaşık iki milyon Filistinli tarafından doldurulan bölgede, yiyecek, içme suyu, ilaç ve günlük ihtiyaçlardaki neredeyse her şey eksikliği var.

İsrail hükümetinin iradesine göre, GHF gelecekte yardım mallarının dağılımından sorumlu olmalıdır. Vakıf Salı günü yaptığı açıklamada, şimdiye kadar yaklaşık 8.000 gıda paketinin dağıtıldığını söyledi. Her paket üç buçuk gün boyunca yaklaşık beş ila altı kişiyi besleyebilir. Toplam 462.000 öğün. Ancak, İslamcı Hamas'ın engelleri nedeniyle, doğumda birkaç saat gecikme oldu.

Hamas yeni bir dağıtım yöntemi “Toplam Arıza” diyor

Olaydan sonra Hamas Medya Ofisi, İsrail tarafından yardım mallarını dağıtmak için başlatılan mekanizmanın “toplam başarısızlık” olduğunu açıkladı. Terör örgütü tarafından kontrol edilen içişleri bakanlığı daha önce Gazze Strip sakinlerini yeni dağıtım mekanizmasını boykot etmeye çağırmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri tarafından desteklenen dağıtım stratejisi ile İsrail hükümeti, Hamas'ın dallanmasını ve daha sonra savaşçı ve silah ödemek için teslimatları kendi amaçları için yeniden satmasını önlediğini iddia ediyor. BM temsilcileri İsrail'in bunun herhangi bir kanıt sunmadığını söylüyor.

Güneydeki ve Gazze Şeridi'nin merkezindeki dört GHF dağıtım merkezi ABD güvenlik şirketleri tarafından işletilecek. İsrail BM ve diğer uluslararası yardımcılarla uğraşmak istiyor, böylece organizasyonlara yardım ediyor.

Netanyahu “mevcut kontrol kaybı” dan bahsediyor

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Salı akşamı yardım mallarının dağılımında “mevcut kontrol kaybı” ile konuştu. “Onu kontrol altına aldık,” dedi bir konuşmada. Daha fazla merkez açılacak.

Netanyahu, “Fikir temel olarak insani yardımın bir savaş aracı olarak yağmalanmasını ve nüfusa vermektir.” Dedi. Amaç, “Gazas'ın güneyinde tüm nüfusun kendi korumalarına geçebileceği steril bir bölgeye sahip olmaktır”.

Birçok Filistinli, 1948'de İsrail'in kuruluşu ve 1967 altı günlük savaş sırasında savaş sırasında Gazze Şeridi'nden yeni bir uçuş ve yer değiştirme dalgasından korkuyor. İsrail'in İsrail saldırılarının bir sonucu olarak düzinelerce ölüm bildirildiği kıyı bölgesindeki İsrail'in yaklaşımı hakkında.

Vakıf patronu yardım başlamadan kısa bir süre önce istifa etti

ABD hükümeti, Gazze Şeridi'nde yeni başlatılan yardım mallarının dağılımını memnuniyetle karşıladı ve aynı zamanda arkasındaki vakfın uzaklaşmasına gitti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tammy Bruce, GHF'nin GHF için konuşmadığını vurguladı. Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Yardım Örgütleri'nin vakfın bağımsız olmadığını ve İsrail'in çıkarları için “pişmanlık duyulduğunu” eleştiriyor. Kimin yardımı veya nasıl organize edildiğinden şikayet etmek “ikiyüzlülüğün yüksekliği” dir.

Yardıma başlamadan kısa bir süre önce, GHF Başkanı Jake Woods – bir ABD askeri gazisi – istifa etti. Raporlara göre, liderliği altında geliştirilen planın uygulanmasının ve aynı zamanda “insanlık, tarafsızlık, tarafsızlık ve bağımsızlığın insani ilkelerini” korumanın mümkün olduğunu düşünmedi.

Kaçırıldığından bu yana 600. gün

Kıyı bölgesindeki acil durum, Ekim 2023'ten bu yana Gazze Savaşı sırasında büyük ölçüde yoğunlaştı. Savaş, İsrail tarihindeki en kötü katliam tarafından tetiklendi: Hamas ve diğer İslamcı grupların Teröristleri, Yahudi devletinin güneyinde bir saldırıda yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250'den fazla Gaza şeridine sürüklendi. Hamas tarafından kontrol edilen sağlık otoritesine göre, savaşta Gazze'deki 54.000'den fazla Filistinli öldürüldü. Zar zor kontrol edilen insan sayısı savaşçıları ve sivilleri özetler.

Halen Gazze'de yakalanan İsrail rehinelerinin akrabaları, bu Çarşamba günü sevdiklerinin 600 gün boyunca Hamas'ın şiddetinde olduğunu hatırlatıyor. İsrail bilgilerine göre, şu anda Gazze Şeridi'nde en az 20 canlı rehin var. Diğer üç kaçırılan insanla, hala hayatta olup olmadıkları belirsizdir. Buna ek olarak, 35 kaçırılan alanın kalıntıları, sayısız yeraltı tünel sistemi ile kapalı alanda bulunmaktadır.

DPA