Genel Bakışta Konum: İlk Yardım Malzemeleri Gazze'ye ulaşır – Dövüşler Devam Et

KristoY

Global Mod
Global Mod
Bir bakışta konum
İlk Yardım Malzemeleri Gazze'ye ulaşır – Dövüşler devam eder

Mevcut bağlantıyı kopyalayın

Anma listesine ekle

Bir buçuk yıl savaştan sonra, ihtiyaç çok büyük: uzun zamandır ilk kez, Gazze Şeridi'ne tekrar yardım malzemeleri geliyor – ama gerekli olanın sadece bir kısmı. İsrail'in yeni saldırısı durumu sıkılaştırıyor.

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ndeki prosedürü ve sivil nüfusun devam eden acil durumları göz önüne alındığında, Başbakan Benjamin Netanyahu üzerindeki uluslararası baskı artıyor. Bir İsrail otoritesine göre, yardım malzemeleri neredeyse üç ay içinde ilk kez mühürlü kıyı bölgesine ulaştı – ancak sadece minimum miktarda. Aynı zamanda İsrail'in yeni askeri saldırısı devam ediyor. Fransa Devlet ve Hükümeti Başkanları, Büyük Britanya ve Kanada Pazartesi akşamı “tamamen orantısız” bir yükselişten bahsetti ve Netanyahu hükümetine bir uyarı yönlendirdi.

Fransa Başbakanı Keir Strandmer ve Kanadalı muadili Mark Carney, “İsrail yenilenen askeri saldırıyı durdurmaz ve insani yardım kısıtlamalarını kaldırmazsa, diğer somut önlemlerle tepki vereceğiz.” Dedi.

Netanyahu, İsrail'in savaş hedeflerinden uzaklaşmayacağına ve “tam zafer kazanana kadar” kendini savunmaya devam etmeyeceğini “söyledi. Netanyahu Pazartesi günü ne anlama geldiğini yerine getirmişti:” Gazze şeridinin tüm alanlarının kontrolünü ele alacağız. “Fikrine göre, İsrail askerlerinin geleceğe bakması gerektiğinde Gaza'da kalmalı.

Yardımcı teslimatlar için BM: “Sıcak taşa düşer”

Filistin meselelerinden sorumlu İsrail otoritesi Cogat'a göre, yardım malları olan beş kamyon Pazartesi günü Kerem Schalom sınır geçişi aracılığıyla yoğun nüfuslu kıyı bölgesine ulaştı. Kendi ifadelerine göre, İsrail temel bir arz sağlamak ve büyük bir Gazze Şeridi'nde bir kıtlığı önlemek istiyor, burada bir buçuk yıldan fazla savaştan sonra yaklaşık iki milyon Filistinli bir eksiklik olarak.

BM ve yardım kuruluşları açısından, bu teslimatlar yeterli değil. Un-notilfecorinator Tom Fletcher, İsrail'in “Limited” yardımının onaylanmasının onaylanmasının devam etmesi gereken bir “hoş geldiniz” olduğunu söyledi. “Ama bu, acilen ihtiyaç duyulana kıyasla sıcak taşta bir düşüş.”

BM'ye göre, Pazartesi günü İsrail yetkililerinin Gazze'ye girme izni verildi. Cogat Otoritesi beş kamyondan bahsettiğinden, başlangıçta net değildi, bu yüzden BM tarafından belirtilen diğer kamyonlar Gazze'ye ulaşamadı.

Federal Hükümet İsrail'e başvuruyor

Ekim 2023'te Gazze Savaşı'nın başlangıcından önce, yaklaşık 500 kamyon malları her gün kıyı bölgesine taşıdı. BM sözcüsü Stéphane Dujarric ayrıca yardım teslimatlarının hala yetersiz olduğunu ve yüzlerce kamyona ihtiyaç olduğunu vurguladı. “Tabii ki, dokuz kamyon kamyondan daha iyidir, ancak insani yardımda büyük bir artışa ihtiyacımız var, bu ihtiyacı karşılamak için büyük bir gıda, gıda yağı, yakıt akışına ihtiyacımız var.”

İsrail'e ortak bir temyizde, Almanya Dışişleri Bakanı ve diğer 20 bağışçı ülkesi Gazze Şeridi'nde izin vermek için önemli ölçüde daha fazla yardım istedi. Berlin'deki Federal Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan mektup, “Birleşmiş Milletler ve insani yardım kuruluşlarının hayat kurtarmak, haysiyeti hafifletmek ve sürdürmek için bağımsız ve tarafsız çalışmalarına izin verin.” Diyor.

Neredeyse üç aylık abluka sona erdi

Mart ayının başından beri İsrail, Gazze Şeridi'nde yardım teslimatı bırakmamıştı. Bir sebep olarak, Netanyahu'nun hükümeti Hamas'ın Yahudi devletine karşı mücadeleleri için teröristler ve silahlar ödemek için yardım mallarını karlı bir şekilde satmaya devam ettiğini belirtti. Pazar günü, İsrail Başbakanlık Ofisi şaşırtıcı bir şekilde bölgeye yardım teslimatlarına izin vereceğini açıkladı.

Medya raporlarına göre, un, bebek maması ve yakıt gibi yardım malzemeleri – daha önce olduğu gibi – mühürlü kıyı şeritlerindeki uluslararası kuruluşların yardımıyla, ay sonuna kadar yeni bir dağıtım mekanizması uygulanacak. Buna göre, mallar gelecekte Gazze Şeridi'ndeki birkaç yer tarafından dağıtılacak. BM, bu planlanan mekanizmayı eleştirel olarak görüyor, çünkü siviller dağıtım merkezlerine giderken çapraz ateşe girebilir ve eski ve hasta insanlar için aşılmaz bir engel olabilir.

Gazze'de düzinelerce ölüm bildirildi

Ancak, Gazze Şeridi'ndeki mücadele, Yeni İsrail Binbaşı saldırısı sırasında durmadan devam ediyor. Filistinli yetkililer her gün sahada düzinelerce ölü rapor veriyor – bilgileri bağımsız olarak kontrol ediliyor. Bu arada toprak birlikleri de kullanılmaktadır.

Yeni saldırı, zaten felaket koşulları altında yaşayan nüfusu daha da varoluş ve ölüm korkusuna daldırıyor. İnsanların çoğu sürülmekten korkuyor – bazen tekrar. Chan Junis ve Gazze şehirleri şu anda özellikle yeni saldırıdan etkileniyor.

DPA