Federal Anayasayı Koruma Dairesi: İslamcı terör tehdidi her zamankinden daha büyük

KristoY

Global Mod
Global Mod
Anayasanın savunması
İslamcı terör tehdidi her zamankinden daha büyük





Haldenwang, Orta Doğu'daki savaşın kötüleşen tehdit durumunun bir nedeni olduğunu söyledi. Fotoğraf

© Michael Kappeler/dpa


Terörist milis grubu İslam Devleti'nin (İD) 2017'de Irak'ta ve 2019'da Suriye'de askeri yenilgisi, dünya çapındaki sahne için bir başarısızlık oldu. Şimdi cihatçı tehdidi yeniden büyüyor.





Federal Anayasayı Koruma Dairesi'ne göre, Almanya'daki İslamcı terör saldırıları tehdidi şu anda son yıllara göre önemli ölçüde daha yüksek – Gazze savaşı da nedeniyle. Federal Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Thomas Haldenwang Berlin'deki dpa'ya yaptığı açıklamada, “Cihatçı saldırı riski uzun süredir olduğundan daha yüksek” dedi. Ona göre, güvenlik yetkilileri ilgili ipuçlarını giderek daha fazla işliyor.



İç istihbarat servisinin başkanı, artan saldırı riskinin çeşitli nedenlerini öne sürüyor – bireysel, radikalleşmiş failler tarafından yapılanlar da dahil. İslamcı Taliban'ın Afganistan'da iktidarı ele geçirmesi bir bütün olarak cihatçı düşünceyi destekledi. Diğer bir faktör ise terörist milis grubu İslam Devleti Horasan Vilayetinin (ISPK) özellikle Pakistan ve Afganistan'da güçlenmesidir. Haldenwang, İskandinavya'daki Kuran yakma olaylarının ve İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki İslamcı Hamas'a yönelik askeri operasyonunun da “radikalleşme sarmallarını harekete geçirmeye” katkıda bulunduğunu söyledi.


Almanya diğer ülkelere göre daha fazla ilgi odağında


Haldenwang dpa'ya şunları söyledi: “Hamas'ın terörist saldırısının ardından Orta Doğu'da yaşanan durum, İslamcı terörizmin oluşturduğu tehdidin daha da kötüleşmesinin bir başka nedenidir.” Şu da açık: “Almanya diğer Avrupa ülkelerine göre cihatçıların odağında daha fazla çünkü ülkemiz ABD'nin yanı sıra İsrail'in en önemli destekçilerinden biri olarak görülüyor.”


Mayıs ayının sonunda 25 yaşındaki Afgan bir adam, Mannheim'da İslam karşıtı Pax Europa hareketinin düzenlediği mitingde beş katılımcıyı ve bir polis memurunu bıçakla yaraladı. 29 yaşındaki polis memuru Rouven Laur daha sonra aldığı yaralardan dolayı hayatını kaybetti. Müfettişler suçun aşırı İslamcı bir saikten kaynaklandığından şüpheleniyor.


Haldenwang: Güvenlik durumu “çok gergin”


Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı, ajansının hiçbir zaman İslamcı terörizmin oluşturduğu tehdidi küçümsemediğini, bunun yerine defalarca “güvenlik durumunun çok gergin olduğuna” işaret ettiğini söyledi. Şu anda güvenliğe yönelik en büyük tehdidin adını vermenin pek mümkün olmadığını ekledi.


“Şu anda bir üçlüyle karşı karşıyayız: İslamcı terörizmin oluşturduğu tehdit, aşırı sağcılık ve yabancı düşmanlığının kızıştırdığı toplumsal iklim ve yabancı devletlerin etkisi ve casusluk faaliyetleri.” Buna, giderek şiddetlenen aşırı solculuğun oluşturduğu tehdit de ekleniyor.


dpa

#Konular