Büyük Britanya: Göç, Brexit’e rağmen rekor seviyeye yükseldi

KristoY

Global Mod
Global Mod
Rakamlar rekor seviyede
Brexit’e rağmen: İngiltere her zamankinden daha fazla göçmen çekiyor





Başbakan Rishi Sunak, İngiltere göçmenlik rakamlarının çok yüksek olduğunu söyledi

© Ben Stansall/PA Tel / DPA


Brexit ile İngiltere de göçü daha iyi yönetmek istedi. Ancak her şey planlanandan farklı gidiyor: 2022’de AB günlerinden daha fazla insan göç etti.





Brexit’e rağmen İngiltere’ye insan akışı geçen yıl rekor seviyeye ulaştı. Bu, muhafazakar hükümetin açıklamalara giderek daha fazla ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor. Göçü önemli ölçüde sınırlama sözü vermişti. Başbakan Rishi Sunak Perşembe günü rakamların “çok yüksek” olduğunu söyledi. Muhafazakar sertlik yanlıları artık muhtemelen göçmenlere karşı daha katı önlemler alınmasını isteyecek.



“Kontrolü geri al” – kişinin kendi sınırları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olma arzusu – Brexit destekçilerinin en önemli sloganlarından biriydi. Aslında, bir tahmine göre, istatistik ofisi ONS’ye göre, 2022’de İngiltere’ye ülkeyi terk edenden 600.000 daha fazla insan göç etti. Bu, 2021’dekinden 118.000 daha fazlaydı. Eski Başbakan Boris Johnson, göçü yılda 250.000 kişinin altına düşürme sözü vermişti.


AB üyesi olmayan ülkelerden gelen göçmen sayısı artıyor




Yeni veriler, göçmen AB vatandaşlarının sayısının Brexit’ten bu yana istikrarlı bir şekilde düştüğünü, AB vatandaşı olmayanların sayısının ise muazzam bir şekilde arttığını doğruluyor. Bunun başlıca nedeni, AB’den gelen kişilerin 2021’den beri Birleşik Krallık’ta yaşamak ve çalışmak için vizeye ihtiyaç duyacak olmasıdır. 2022’de 151.000 AB vatandaşı ülkeye taşındı, bu, tüm yeni gelenlerin yüzde 13’ü ve 2021’den 45.000 daha azdı. yarısından fazlasını oluşturmaktadır (yüzde 52).


Öte yandan AB vatandaşı olmayan 925 bin kişi geldi. Bu aynı zamanda çok sayıda mülteciden de kaynaklanıyordu: Ukrayna’dan 200.000 ve Hong Kong’dan 150.000. Savunmasız göçmenlerin toplam içindeki oranı yüzde 9’dan yüzde 19’a çıktı.


Skiddaw Evi

En yakın komşuya 6 kilometre yürüyüş: İngiltere’nin en ücra evinin 11 milyon avroya mal olduğu söyleniyor





Ancak her şeyden önce Brexit’in bir sonucu: Şu anda kayıp olan AB vatandaşları olmadan, vasıflı işçi sıkıntısı daha da belirgin hale geldi. Örneğin gastronomide İtalya, İspanya ve Portekiz’den birçok güney Avrupalı vardı. Romanya ve Bulgaristan’dan Doğu Avrupalılar et işleme ve tarımda, Polonyalılar hemşirelik ve hastanelerde çalıştı.


Giderek daha fazla vize istisnası




İngilizlerin doldurmak istemediği veya dolduramayacağı boşluklar bıraktılar. Bu nedenle, dünyanın başka yerlerinden ülkeye yüzbinlerce insan getirildi. Oxford Üniversitesi’nden göçmenlik araştırmacısı Madeleine Sumption, örnek olarak bakıcılar için uzun süreli çalışma vizelerinin getirilmesini gösteriyor. En büyük gruplar Nijerya, Hindistan ve Gana’dan geliyor. Uzmanlar, endüstrinin daha fakir ülkelerden gelen güçlere bağımlı olduğunu eleştiriyor.


Aynı zamanda katı vize kurallarından muaf tutulan sektörlerin listesi de sürekli olarak artıyor. Balıkçılar daha yeni eklendi – Brexit’in yerel balıkçılığa yardım edeceği vaadi henüz yerine getirilmedi. O zamandan beri AB’nin taze ürün ticaretinde engeller var.


Brexit taraftarları ise İngiliz halkını boş kadroları doldurmaya çağırıyor. Tory milletvekili John Hayes BBC Radio 4’e “2,5 milyon insan uzun süreli hastalık izninde. Çalışmak isteyen pek çok engelli iş bulamıyor” dedi. Ancak eski Başbakan Johnson’ın vaat ettiği “yüksek ücretli, yüksek vasıflı ekonomi” – yani iyi maaşlı ve yüksek vasıflı işçilere sahip bir ekonomi – görünürde yok.


İngiltere göçü azaltmak istiyor




Akını azaltmak için hükümet yakın zamanda ilk adım olarak 2024’ten itibaren yüksek lisans öğrencilerinin akrabalarına vize vermeyi durduracağını duyurdu. 2022’de, öğrencilerin eşleri veya çocukları için 136.000 vize verildi; 2019’da. Bu artık bitmeli. Çalışma, eğitim ve aile üyeleri için toplam yaklaşık 1,5 milyon vize ile Nisan 2022’den Mart 2023’ün sonuna kadar her zamankinden daha fazla vize verildi.


Londra ayrıca İngiliz Kanalı üzerinden düzensiz girişe karşı daha sert önlemler almak istiyor. Geçen yıl yaklaşık 45.000 kişi küçük teknelerle boğazlardan İngiltere’ye geçti. Daha katı iltica yasalarıyla, gelecekte Büyük Britanya’da korumaya erişimleri reddedilecek. İngiliz hükümeti tarafından istenilmeyen bu göçmenlerin sayısının son zamanlarda artması da Brexit’ten kaynaklanıyor: o zamandan beri AB ile herhangi bir geri kabul anlaşması yapılmadı. İçişleri Bakanlığı’na göre, yaklaşık 175.000 kişi sığınma başvurusu hakkında bir karar bekliyor – bu da bir rekor.


Ton yoğunlaştı. İçişleri Bakanı Suella Braverman, düzensiz göçmenlerin gelişini “işgal” olarak nitelendirdi. Başka bir sefer, bu insanları olabildiğince çabuk sınır dışı etme “rüyasını” bildirdi. Eleştirmenler, söylemin göçmen karşıtı nefreti körüklediği konusunda uyarıyor. Londra’daki Uluslararası Ticaret Odası’ndan Peter Drechsler BBC’ye “Bugün İngiltere’de yaşayan herkesin bir göçmenin soyundan geldiğini hatırlamakta fayda var” dedi.


tkr / Benedikt von Imhoff ve Christoph Meyer
DPA

#Konular