Arjantin seçim öncesi bölündü: “Birçokları için imkansız bir seçim”

KristoY

Global Mod
Global Mod
Baş başa yarış bekleniyor
Arjantin nihai karar öncesinde ikiye bölündü: “Birçokları için bu imkansız bir seçim”

Popülist Javier Milei’nin destekçileri Cordoba şehrinde bir kampanya mitinginde

© Sebastian Salguero / AFP

Arjantin, ciddi bir ekonomik krizin ortasında yeni bir başkan seçiyor. Ancak kararsızların oranı yüksektir. Boyun-boyun yarışının pek çok göstergesi var.

Diana del Rio kararını verdi: Pazar günü yapılacak ikinci tur seçimlerde 62 yaşındaki Arjantinli, sandığa boş bir oy pusulası koyacak. Ne Ekonomi Bakanı Sergio Massa ne de aşırı liberal popülist Javier Milei, başkan olarak veterinere uygun görünmüyor. Oylamanın sonucu hâlâ tamamen açık, kararsızların oranı çok yüksek.

Del Rio, Buenos Aires’teki küçük hayvan kliniğinde “Aslında bunun doğru olduğunu düşünmüyorum” diyor. Ancak ikinci tur seçimlerden kaçınmaktan başka seçenek görmüyor: “Bir aday bana saygısız bir deli gibi görünüyor, diğeriyle birlikte onun ne yaptığını yıllardır görüyoruz.” Del Rio’nun meslektaşı Julieta Díaz da karar veremiyor. 37 yaşındaki oyuncu, “Yalnızca daha az kötü olanı seçebilirsiniz” diyor.

Javier Milei'nin yakın çekimi

Arjantin başkanlık seçimi
Javier Milei yalnızca ikinci oldu – ama neden Gaucho Trump hâlâ başkan olabiliyor?

23 Ekim 2023

Arjantin’de seçim: Kafa kafaya yarış bekleniyor

Arjantin son yılların en kötü ekonomik krizini yaşıyor ve yeni başkan büyük zorluklarla karşı karşıya. Ancak birçok Arjantinli, sorunları kontrol altına alma konusunda her iki adaya da güvenmiyor. Ekonomi bakanı olarak Massa, üç haneli enflasyon oranının ve artan yoksulluğun kısmen sorumlusu. Kendini anarko-kapitalist olarak tanımlayan Milei, merkez bankasını lağvetmek, kamu harcamalarını “elektrikli testereyle” kesmek ve Arjantin pezosu yerine ABD dolarını geçirmek istiyor.

Washington’daki Wilson Merkezi düşünce kuruluşundan Benjamin Gedan, “Birçok Arjantinli için bu imkansız bir seçim. Karardaki en önemli seçmenler, her iki seçeneği de şiddetle reddedenlerin oluşturduğu büyük bloktur” dedi.

Anketlere göre iki aday başa baş durumda ve Milei hafif bir farkla önde. Anketörlere göre yüzde 7 ile 13 arasında bir kesim hâlâ kararsız ya da boş oy kullanmak istiyor. Kararsızlar arasında Ekim ayındaki ilk tur oylamada yüzde 24’ün biraz altında oyla elenen eski sağcı güvenlik bakanı Patricia Bullrich’in seçmenleri de yer alıyor.

María López kesinlikle aday konusunda karar vermekten çekinmiyor. Ancak kuyumcuda çalışan 39 yaşındaki kişi, seçime birkaç gün kala hâlâ kafasının tamamen karışık olduğunu söylüyor. Orada fiyatların her ay arttığını görüyor.

Arjantin’de oy vermek zorunlu

Bunaltıcı ekonomik durum ve yüzde 143’lük enflasyon göz önüne alındığında López ve kocası, bebek sahibi olmamaya karar verdi. “Artık geleceği planlayamıyorsunuz. Yarın ne olacağını bilmiyorsunuz. Kiralar patladı, ay sonuna kadar dayanmak giderek zorlaşıyor” diyor. Pek çok kişi gibi o da pesodaki devalüasyondan korkuyor ve birçok analist bunun seçimden sonra kaçınılmaz olduğuna inanıyor.

30 yılı aşkın bir süredir lüks Recoleta bölgesinde küçük bir çiçek standı işleten Pablo Rivera, “Maalesef seçim yapmak zorundasınız” diyor. Arjantin’de oy vermek zorunludur. 55 yaşındaki adam, çiçek dekorasyonu için parası kalan insan sayısının giderek azaldığını gözlemliyor. “Oy verirsem Milei’ye veririm” diyor. “Ama aynı zamanda ona da oy vermek istemiyorum. Bu ülke bir rezalet!”

“Kararımı son anda vereceğim” – Ernesto Velásquez, küçük çocuğuyla parkta yürüyüş yaparken “Tüm hesaplamalarımı yaptığımda” diyor. BT uzmanı “Ülke ikiye bölünmüş durumda” diyor.

Kadın hakları

“Her gün şiddetin yüzüne bakıyoruz” – sekiz kadının baskıya karşı mücadelesi

Emekli Margarita Pérez öfkesini Isidro Casanova semtindeki bir pazarda dile getiriyor: “Bizim için hiçbir şey yapmayan bu başkanlardan bıktım” diyor. Gözyaşları içinde geçimini sağlamak için temizliğe gitmesi gerektiğini söylüyor. Pérez, “Pazar günü oy vereceğimi biliyorum ama kime ait olduğunu bilmiyorum” diyor. “Massa’ya yöneliyorum. Milei beni korkutuyor; onun akıllı mı yoksa deli mi olduğunu bilmiyorum.”

les / Fran Blandy
AFP

#Konular