ABD borç anlaşmazlığı: Derecelendirme kuruluşu ABD’yi en yüksek notu düşürmekle tehdit ediyor

KristoY

Global Mod
Global Mod
ABD borç anlaşmazlığı:
Derecelendirme kuruluşu ABD’yi en yüksek notunu düşürmekle tehdit etti





Meclis Başkanı Kevin McCarthy (M), Capitol Hill’de gazetecilere borç limiti müzakereleri hakkında konuşuyor. Fotoğraf

© Jacquelyn Martin/AP/dpa


Demokratlar ve Cumhuriyetçiler her gün müzakere ediyor – ancak borç anlaşmazlığına bir çözüm görünmüyor. Bu, ABD’nin kredibilitesini tehdit ediyor. Bir derecelendirme kuruluşu bir uyarı sinyali gönderir.





ABD’nin borç limiti konusundaki şiddetli tartışma, ABD’nin kredibilitesini tehdit ediyor. Derecelendirme kuruluşu Fitch, dünyanın en büyük ekonomisinin kredibilitesini biraz daha eleştiriyor ve Çarşamba akşamı (yerel saatle) olası bir not indirimi sinyali verdi.


Kredi gözlemcisi, en yüksek AAA notunu korudu, ancak kredi görünümünü negatife indirdi, bu da notun düşürülmesi anlamına gelebilir. Fitch, kararı, borç tavanının yükseltilmesi ve bunun sonucunda ulusal iflas riski konusunda devam eden anlaşmazlıkla gerekçelendirdi. Bu arada, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki anlaşmazlığın hızlı bir şekilde çözüleceğine dair işaretler hala yok.


Amerika Birleşik Devletleri’nde, devletin ne kadar borçlanabileceğine hükümet değil, Parlamento karar verir. Haftalardır iki taraf, zorlu müzakere turlarında borç limitinin yükseltilmesi konusunda tartışıyor. Hazine Bakanlığı’nın tahminlerine göre, ABD hükümetinin tarihte benzeri görülmemiş bir temerrüde düşmesi Haziran ayının başından itibaren an meselesi. İşler gerçekten bu noktaya gelirse, küresel bir mali ve ekonomik krizle sonuçlanabilir. ABD’de ekonomistler ve işgücü piyasası uzmanları, bunun sonucunda milyonlarca insanın işini kaybedebileceğinden korkuyor.


Fitch, önde gelen derecelendirme kuruluşlarından biridir


Fitch, Moody’s ve Standard & Poor’s ile birlikte ilk üç derecelendirme kuruluşundan biridir. 2011 gibi erken bir tarihte, ABD Parlamentosundaki Cumhuriyetçi çoğunluk borç tavanını yükseltmeyi o kadar uzun süre erteledi ki, ABD kredi notu tarihteki tek kez düşürüldü. O sırada Standard & Poor’s, “AAA” olan en yüksek notu düşürdü ve o zamandan beri ABD’yi “AA+” olarak derecelendirdi – bir derece daha düşük.


Fitch’e göre, borç anlaşmazlığına hala bir çözüm bekleniyor. Ancak borç tavanının zamanında yükseltilemeyeceği ve ABD hükümetinin artık ödeme yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği riskinin arttığına inanılıyor. Fitch, “Borç tavanı konusundaki anlaşmazlık ve ABD makamlarının, artan bütçe açıklarına ve artan borç yüklerine yol açacak orta vadeli mali zorlukları ciddi şekilde ele almaması, ABD’nin kredi itibarına ilişkin aşağı yönlü risklere işaret ediyor” dedi.


Müzakereler hala başarısız


Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında borç tavanının yükseltilmesine ilişkin müzakereler Çarşamba günü sonuçsuz kaldı. Cumhuriyetçiler, örneğin sosyal sektörde bir artış karşılığında Demokratları tasarruf yapmaya zorlamak istiyor. Öte yandan Başkan Joe Biden’ın Demokratları, paranın yeni harcamaları finanse etmeyeceğini, daha önce verilmiş olan taahhütleri karşılamaya hizmet edeceğini savunuyor. Bu nedenle borç tavanını yükseltmek Kongre’nin görevidir.


Demokratlar şimdi bir dilekçe ile Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde oylamaya zorlamak istediklerini söylediler. Bu hamleyle, meclisin Cumhuriyetçi başkanı Kevin McCarthy’yi devre dışı bırakmak ve yasa tasarısının oylanmasını mümkün kılmak istiyorlar. Grubun en tepesinden, böyle bir proje için tüm demokrat milletvekillerinin imzası bir arada var dedi. Ancak, Demokratların Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk için Cumhuriyetçilerden beş imza eksik olması nedeniyle bu çabaya çok az başarı şansı veriliyor. Şu anda, projeyi imzalarıyla destekleyecek kadar Cumhuriyetçinin olması pek olası görünmüyor.


Bu arada, Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi liderlik, milletvekillerini Cuma gününden itibaren uzun haftasonuna gönderiyor – Pazartesi Amerika Birleşik Devletleri’nde resmi tatildir. Ancak, milletvekillerinin olası bir oylamaya geri çağrılabileceğini açıkça belirtti. Anlaşmazlıkta bir anlaşmaya varılması durumunda, bunun her halükarda önce metin biçiminde olması gerekir. Oda üyelerinin de oylamadan önce taslağı okumak için üç günleri olacak.


dpa

#Konular