2024 Bütçesi: Trafik ışığı planlarını basın böyle yorumluyor

KristoY

Global Mod
Global Mod
Trafik ışığı 2024 bütçesi üzerinde uzlaşma sağladı. Ancak bunun koalisyona kalıcı barış getirip getirmeyeceği şüpheli. Alman gazeteleri bütçe anlaşmasına böyle bakıyor.





Federal Anayasa Mahkemesi’nin tarihi bütçe kararından dört hafta sonra trafik ışığı hükümeti, 2024 federal bütçesindeki milyar dolarlık açığı nasıl kapatmak istediği konusunda anlaşmaya vardı. Elektrik, gaz ve benzin fiyatlarında tüketicileri de etkileyecek tasarruf ve kesintiler planlanıyor. Borç freni gelecek yıl askıya alınmayacak ancak arka kapılar açık kalacak. Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) ile gün boyu süren görüşmeleri özetleyen Şansölye Olaf Scholz (SPD), “Zor ama yapıcı bir çalışmaydı. Sonunda kelimenin tam anlamıyla iyi, demokratik bir uzlaşma var” dedi. ) ve Şansölye Yardımcısı Robert Habeck (Yeşiller). Hükümetin Federal Meclis’e yaptığı açıklama.


Muhalefet lideri Friedrich Merz (CDU), trafik ışıklarının yalnızca bir “formül uzlaşması” bulduğunu söyledi ve Şansölyeyi “mali politika hilesi” yapmakla suçladı. Scholz’a parlamentodan güven oyu isteme çağrısında bulundu – ancak farklı bir sorun nedeniyle: Neredeyse bütçe krizi konusunda anlaşmaya varıldığı sırada, göç politikasına ilişkin bir önlem paketinin artık uygulanamayacağı anlaşıldı. Bu yıl geçti çünkü trafik ışıklarında henüz bir anlaşmaya varılamadı.


“En azından trafik ışığı koalisyonu henüz pes etmedi”




2024 bütçesinin Ocak ayının ikinci yarısında Federal Meclis’te onaylanması ve en geç 2 Şubat’ta Federal Meclis’ten geçmesi bekleniyor. Bu, sözde geçici bütçe yönetiminin beş hafta süreyle uygulanacağı anlamına geliyor. Bu durumda şimdilik yalnızca idarenin sürdürülmesi ve yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi için gerekli olan harcamalar mümkün olacaktır. Ancak uygulamada Maliye Bakanlığı, bakanlıklara her ay henüz onaylanmamış bütçe taslağında yer alan fonların belirli bir yüzdesini kullanma yetkisi verebilmektedir.


Almanya’daki gazeteler trafik ışığı bütçe anlaşmasıyla ilgili şu yorumu yapıyor:


“Lausitzer Rundschau”: “Trafik ışıkları artık kendini kurtarmak için Merkel döneminden kalma bir yöntem kullanıyor. Yani, bir sorunu çözülene kadar giderek daha küçük parçalara ayırmak ve ardından her şeyi yeniden bir araya getirmek. İşin püf noktası: Sorun genellikle parçalarının toplamından daha büyüktür. Dolayısıyla umduğumuz 17 milyar avronun matematiksel olarak bitmemesi oldukça olası. Siyasi açıdan bakıldığında denklem kesinlikle işe yaramıyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararı çok kötüydü, hakimler her şeyden önce tek bir şey istemişti: “Bütçe yönetiminde açıklık ve doğruluk. Buna korkusuzca kurcalamayla tepki veren hiç kimse, bir noktada artık hiçbir şeyin işe yaramamasına şaşırmamalı. Çözümler ülkenin sorunlarına uymuyor ve siyasi ortaklar da birbirlerine uymuyor.”


“Yeni Osnabrücker Zeitung”: “Karlsruhe bütçe kararının yarattığı milyar dolarlık açık, acı kesintiler ve iklime zarar veren sübvansiyonların kaldırılmasıyla kapatılacak. Her şeyden önce bu saygıyı hak ediyor. Sonuçtan özellikle bir kişinin çok memnun olması gerekiyor: FDP lideri Christian Lindner. SPD ve Yeşiller, yeşil sübvansiyonlar için daha fazla paraya sahip olmak amacıyla Ukrayna’ya yardım için başka bir bütçe acil durumu ilan ederek borç frenindeki olası bir boşluktan yararlanmak istediler. Şimdi elektrikli arabalar için finansman ve yerli güneş enerjisi endüstrisinin geliştirilmesi Gazyağı ve plastik gibi sübvansiyonlar kesiliyor ve sübvansiyonlar azaltılıyor: vergiler arka kapıdan artırılıyor.”


Trafik ışıkları mevzuatı

Kurallar açık. Ama zorlaştırmak varken neden kolaylaştırasınız ki?





“Westfalen-Blatt”: “Sonuçta o vazgeçti Trafik Işığı Koalisyonu Henüz değil. 2024 federal bütçesine ilişkin son dakika anlaşması, SPD, Yeşiller ve FDP’nin durumun ciddiyetinin farkına vardığını gösteriyor. Siyasi hayatta kalma içgüdüsü hâlâ çalışıyor; peki ya başka? Renkli bir genel mağaza biçimindeki bu kalıplaşmış uzlaşma kesinlikle yeni ve parlak bir başlangıç olarak uygun değildir.Kendini ilan eden gelecek koalisyonu çöküşüne doğru ilerlemeye devam ediyor – Scholz hükümeti için artık göründüğünden daha fazlasını sürmek bir seçenek değil. Bunun ülkede yeni bir güven yaratması pek mümkün görünmüyor. Bu yüzden insanların sorunu kendi başlarına halletmeleri gerekiyor ama çoğu insan muhtemelen bunu zaten biliyordu.”


“Rhein-Neckar gazetesi”: “Her şey birbiriyle bağlantılıysa, o zaman Almanya’nın iklim hedeflerine ulaşması açısından işler kasvetli görünüyor. Çünkü üç trafik ışığı partisinin vardığı bütçe uzlaşması, başlangıçta Alman ikliminin yeniden yapılandırılmasını sağlayacak finansmanda cömert bir kesinti sağlıyor. Vatandaşların kullanımına sunulacak ekonominin bunu kabul edilebilir hale getirmesi gerekiyor. Robert Habeck’in iklim fonu neredeyse boş. Ve aynı zamanda CO2’nin fiyatı da artıyor, bu ekolojik açıdan mantıklı ama her şeyden önce hayatı daha güzel hale getiriyor. pahalı. Dolayısıyla: Kendi kendini ilan eden ilerleme koalisyonu kendini kurtardı, ancak bunun bedelini herkes başkaları ödemek zorunda.”


“Nürnberg Zeitung”: “Trafik ışığı koalisyonu liderlerinin 2024 yılı için anayasaya uygun bir bütçe sunmak üzere günlerce ve gecelerce süren görüşmelerde başardıkları şey, acil bir operasyona benziyor. Sabırlı federal bütçe geçici bir şekilde onarıldı; milyar euroluk planlanan harcamalar iptal edildi. Ancak orta ve uzun vadede toparlanma anlamında bir tedaviden söz edilemez.”


“Straubinger Tagblatt/Landshuter Zeitung”: “Karlsruhe kararının izlenimine göre, koalisyon daha fazla tasarruf etme cesareti ve dolayısıyla nesiller arasında daha fazla adalet sunmalıydı. SPD ve Yeşiller’in hâlâ talep ettiği gibi daha yüksek vergiler ve borçlar bunun tam tersi. Bu şekilde bakıldığında borç limitini korumak şüphesiz trafik ışığı üçlüsünün en büyük başarısıdır.”




“Kölner Stadt-Anzeiger”: “Karlsruhe kararının bir sonucu olarak iki aşamalı bir yaklaşım olmalıydı: bütçede net bir önceliklendirme ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle borç freninin yeniden askıya alınması, bu da geleceğe daha fazla yatırım yapılmasını mümkün kılacak Ukrayna’nın desteğine rağmen şimdi son milyarları toplamak için daha küçük numaralar kullanacak Ahr Vadisi ve Kuzey Ren-Vestfalya’daki sel mağdurlarına daha fazla yardım sağlamak için borç freni artık biraz gevşetilmeli. -‘Demiryolunda yeniden tahsis’ ile ilgili cümle şu şekilde yorumlanabilir: Federal hükümet demiryoluna ek özsermaye sağlıyor.Bunun için üstlendiği borç, eşdeğer değerden dolayı borç freni ile alakalı değil.Yani prensibi: sol cep, sağ cep.”


“Çan”: “2024 bütçesi için yaklaşık 17 milyar avro tasarruf etmek zorunda olan ve buna ilişkin kararlar alan bir federal hükümet, buna karşılık olarak herhangi bir tezahürat beklememeli. Kesintiler acı vericidir ve doğal olarak çelişkiyi tetikler. Yeşil Gençlik’ten CSU’ya kadar olan eleştiriler ise … sosyal derneklere ve ekonomiye uzanacak olursak, yükün tek taraflı olmadığı, herkesi etkilediği açık, ancak mesele sadece kesintilerden ibaret değil, enflasyondan zaten ağır darbe alan vatandaşlar, CO2 fiyatında planlanan artış nedeniyle daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalacak. Isınma ve yakıt maliyetleri artıyor. Bu da hanelerin üzerindeki yükün de gözle görülür şekilde arttığını gösteriyor. Bu da can sıkıcı bir durum.”


“Kuzey Kuryesi”: “Herhangi bir şehir saymanının Şansölye’nin kulağına atacağı bu bütçe dökümü göz önüne alındığında, bakanlıklardaki yüksek maaşlı avukatlardan herhangi bir uyarı gelmemiş miydi? Dün ile birlikte sunulan 2024 bütçe teklifiyle federal hükümet, halkın ciddi anlamda zarar gören güvenini yeniden kazanmayı başaramayacak. Çünkü hükümetin saçmalıklarının bedelini vatandaşlar ödüyor: Daha yüksek CO2 vergileri, daha yüksek ağ ücretleri ve sübvansiyonların kaldırılmasıyla insanlar, pahalı iklim koruma projelerinin faydalarına eskisinden daha fazla ikna olmadan, bunu cüzdanlarında fark ediyorlar. Scholz’un uzlaşmanın ‘toplumsal uyumu’ destekleyeceği yönündeki umudu en iyi ihtimalle boş bir hayalden ibarettir.”


“Reutlinger General-Anzeiger”: “İklim dostu teknolojileri cömertçe teşvik etmek yerine, hükümet artık iklime zarar veren sübvansiyonları azaltmayı tercih ediyor. Bu iki kez meyvesini veriyor ve hala istenen yönlendirme etkisine sahip olabiliyor. Tarımsal dizel ve gazyağı için vergi ayrıcalıklı muamelesi artık uygun değil, özellikle iç hat uçuşları için. Ve plastiği piyasaya süren şirketlerin bunun bedelini ödemek zorunda kalması da mantıklı. CO2 vergisini önceki hükümetin planladığı 45 avroya çıkarmak elbette hemen hemen herkes için bir yük. Ama bu Aynı zamanda niyet de şu olmalıdır: “Emisyonların önlenmesini teşvik edin. Ancak hükümetin aslında CO2 vergisinden elde edilen geliri iklim parası yoluyla vatandaşlara iade etmek istediğini unutmaması gerekiyor. Bütçenin kısıtlı olduğu göz önüne alındığında vatandaşların bunun için muhtemelen biraz daha beklemesi gerekecek.”


“Svabya gazetesi”: “Habemus bütçesi. Peki bu ne anlama geliyor? Şansölye Olaf Scholz, Şansölye Yardımcısı Robert Habeck ve Maliye Bakanı Christian Lindner’in basın toplantısından sonra bile bu ayrıntı büyük ölçüde belirsiz kaldı. Gazetecilerin soruları planlanmamıştı ve bakanlıkların sözcüleri Patronlarının söylediği duyurular hakkında daha detaylı bilgi veremiyoruz. Eğer hükümetin amacı, bir gece uykusunun ardından öğlen açıklamasıyla işine olan güveni güçlendirmekse, bu amacını oldukça kaçırmış demektir. Geriye çok fazla soru kalıyor. Scholz, “Ukrayna’ya destek devam ediyor Toplam 14 milyar avro ve gerekirse daha fazlası” dedi. Vatandaşlar duyurudaki bu açıklığı diğer politika alanlarında da hak ettiler. Bunun yerine onlara, şu şekilde görünen rakamlar ve tasarruf hedefleri verildi: en azından kısmen umut ilkesine dayalı.”


“Frankenpost”: “Christian Lindner ‘Bazen yaratıcı yaklaşımlar sergiliyoruz’ dediğinde (örneğin özelleştirmeden elde edilen gelirler demiryolunu yüzdürmek için kullanılmalı) alarm zilleri çalıyor. Bu sefer her şey yolunda mı gidiyor? Bu sefer her şey anayasaya uygun mu? Veya Beyler, 2024 federal bütçesi anlaşmasını yine hilelerle mi hazırladılar – asıl mesele, her şeyin yeniden sarsılıp sonunda çökmeden önce her şeyin ilk birkaç gün sürmesi mi? Ah canım, ah canım! İşte böyle bir formülasyon “Dört hafta önceki iflası görmezden gelmeyi tercih ederim” diye düşünürdüm.


“Frankfurter Neue Presse”: “Hükümet, bütçe anlaşmazlığında anlaşmaya vardıktan sonra kendisini ‘hareket etme ve anlaşmaya varma yeteneğine sahip’ olarak göstermek istiyor. Ancak tam olarak nerede eyleme geçilmesi gerektiği, yani tasarrufların nerede yapıldığı konusunda net bir metin bekleyen herkes hayal kırıklığına uğradı. Şansölye’nin kafası karışık – her zaman olduğu gibi. Belirsiz. Hareket etme yeteneğini ve dolayısıyla koalisyonun varlığını sürdürmesini sağlamak için kimin hangi konularda teslim olduğunu kamuoyuna açıklamak istemiyor. Ancak insanların hükümetten beklediği şey tam olarak bu: yetenek. kendi müttefiklerine karşı kamusal düşmanlıklar yerine uzlaşmaya varmak.”


“Münih Merkür”: “Son anda, trafik ışığı ölü gibi yeniden dirildi. Ancak bu Lazarus koalisyonunun dünya üzerinde iki yıl daha çalışmasına izin verecek moralin hâlâ yeterli olup olmadığı şüpheli. Bu haftalarda çok fazla güven yok oldu. kaosun: yalnızca seçmen korkusuyla birleşen düşman koalisyon üyeleri arasında ve aynı zamanda hükümet ile yönetilenler arasında. Almanya’da hiçbir şansölye Olaf Scholz kadar reddedilmemiştir. Hükümet başkanı nasıl olabilir? Küme düşme korkusuyla kıvranan bir ülke için bir cesaret kaynağı mı?Ve anlaşma, sığınma ve vatandaşlık haklarıyla ilgili yeni yaygaralar nedeniyle şimdiden kayboluyor.Scholz, Almanya’nın yasadışı göçmenleri ‘büyük çapta’ sınır dışı edeceğine dair verdiği sözden vazgeçmek zorunda. Çünkü Yeşiller fikrini değiştirdi. Noel’e on gün kala bile trafik ışıklarında düşünceye dalılmıyor.”

#Konular